Stihotron - Nada Topić

Projekt 10.12.2018. - 24.12.2018. Knjižnica Sesvete Stihotron
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.
 
Četrdeset treća predsjedateljica Republike stiha
od 10. prosinca do 24. prosinca 2018. godine
je suvremena hrvatska pjesnikinja Nada Topić.
 
Nada Topić je rođena u Splitu 1977. godine. Piše poeziju i kratku prozu. Objavila je tri zbirke pjesama Svetac u trajektnoj luci (2005.), Meteorologija tijela (2015.) i Bezbroj i druge jednine (2017.), slikovnicu Kako se rodila roda (2007.) te zbirku kratkih priča Male stvari (2016.). Zbirka Meteorologija tijela našla se u užem izboru za književne nagrade „Risto Ratković“ i „Tin Ujević“ za 2015. godinu. Zbirka kratkih priča Male stvari polufinalist je "Nagrade Janko Polić Kamov" za 2016. godinu. 
Doktorirala je u području informacijskih i komunikacijskih znanosti i autorica je znanstvene monografije Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja (2017.). Tekstovi su joj objavljivani i izvođeni na Trećem programu Hrvatskog radija, u domaćim i stranim časopisima (Zarez, Fantom slobode, Poezija, Tema, Sarajevske sveske, Mogućnosti, Kvartal, Panorama, Koraci), zbornicima i na internetskim portalima. Suradnica je lokalnog mjesečnika Solinska kronika. Predsjednica je Društva knjižničara u Splitu te članica međunarodnog udruženja Society for the history of authorship, reading and publishing (SHARP). Živi i radi u Solinu.

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!


Ovaj dan proširen tobom
 
Ovaj dan proširen tobom
Jedna je istina što pluta na vodi
Gomila svjetla na zemlji
Klupko zamršenog zraka
Na kojem se sunce u grumenje lomi
Odvaljuje i pada
Prema tebi
U prazninu ruku
Pa u neki drugi svijet
Pun neobjašnjivog odobravanja
 
(Svetac u trajektnoj luci, 2005.)

Više o autorici:
 Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.