Stihotron - Nikica Krajina

Projekt 16.03.2022. - 30.03.2022. Knjižnica Sesvete Stihotron
Nikica Krajina
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu  se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.

Sto trinaesti predsjedatelj Republike stiha
od 16. do 30. ožujka 2022. godine
je suvremeni hrvatski pjesnik Nikica Krajina.

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku.

Nikica Krajina je rođen 6. rujna 1962. godine u Splitu. Osnovnu školu završio je u Sinju, a srednju školu pohađao je u Sinju i Splitu. Diplomirao je na Višoj medicinskoj školi Sveučilišta u Zagrebu. Od 1983. godine radi u hrvatskome zdravstvu.
Objavio je tri zbirke pjesama: „Između mene i nemene“, Zagreb, 1995., „Bezimena rijeka“, Zagreb, 1999. i  „E(k)lipse“ , Zagreb, 2014. Zajedno sa Željkom Buklijašem priredio je „Antologija Jutra poezije“ (Jutro poezije, Zagreb, 2010.) te „Antologija Jutra poezije 2010. – 2020.“ (Jutro poezije, Zagreb, 2020.).
Objavljivao je poeziju u hrvatskim i regionalnim književnim časopisima i revijama (Poezija, Mogućnosti, Tema, BKG (Balkanski književni glasnik), Metafora.hr, Booke.hr te radijskim emisijama (Radio Sljeme, Radio Zelina i Radio Student).
Kao dopredsjednik Udruge Jutro poezije Zagreb te član Tribine Jutro poezije redovito nastupa na Tribini koja se već niz godina održava u Basaričekovoj ulici, u najstarijoj krčmi u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu.


Stojim i osluškujem

tragično daleke
zvukove nakovnja
vidim udaljene kretnje kovača na polituri
kositrene vaze koja se godinama
vuče prostorijama mojega
stana
po potrebi
otvarajući mu i zatvarajući kutove
 
zvuci što pristižu iz mineralne povijesti vaze
ne pripadaju ovdje niti igdje drugdje
 
samo prolaze kroz moje ruke
dok dodiruju podatno tijelo predmeta


Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.