Stihotron - Snežana Hižman

Projekt 04.11.2022. - 24.11.2022. Knjižnica Sesvete Stihotron
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.
 
Sto dvadeset druga predsjedateljica Republike stiha
od 4. do 25. studenog 2022. godine
je suvremena hrvatska pjesnikinja Snežana Hižman.

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!

Snežana Hižman rođena je 15. kolovoza 1960. u Prelogu, u kojem provodi djetinjstvo i pohađa osnovnu školu. Školovanje nastavlja u Srednjoškolskom centru u Čakovcu, a u Varaždinu studira kao izvanredni student na Fakultetu organizacije i informatike.
Potakla je 2006. osnivanje Književnog kruga Prelog i bila prva njegova predsjednica. Za dugogodišnju kulturnu djelatnost dobila je 2009. Plaketu grada Preloga. Na književnom natječaju Hrvatskog sabora kulture 2014. dobitnica je najviše godišnje nagrade za dijalektalno pjesništvo - Plaketu Mihovil Pavlek Miškina. Od 2010. bavi se uspješno i dramskim stvaralaštvom, pišući komedije na preloškoj kajkavštini, za što je pohvaljena i nagrađena: Na Festivalu kazališnih amatera Međimurja 2011. pohvaljena je za tekst predstave Koritari, četiri godine kasnije 2015. na istom Festivalu nagrađena je za najbolji dramski tekst Domaći češnjak i njegov stranjski brat. Istoimena predstava, rađena po spomenutom nagrađenom predlošku, osvojila je na nacionalnom 55. Festivalu  hrvatskih kazališnih amatera, održanom 2015. u Pazinu i Vodicama, Nagradu za inventivnost. Od 2017. godine članica je Društva Hrvatskih književnika.


LJUBAVNI  KONCERT
 
U zamračenoj sobi
rasadnika poljubaca
tihi, a opet, tako prisutan
koncert višesatni
djelo, upućene slatkoće nježnosti
u rumene obraze.
 
Tijela su nam instrumenti
za pjesmu ljubavnu, onu našu
ispisanu po bijelim plahtama.
 
Duboka potreba za prisnošću
u ovoj zamračenoj sobi
sve što slušaš i vidiš
dvjesto posto, tvoje je.