Stihotron Žarko Jovanovski

Projekt 27.02.2023. - 13.03.2023. Knjižnica Sesvete Stihotron
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.

Sto dvadeset šesti predsjedatelj Republike stiha
od 27. veljače do 13. ožujka 2023. godine
je suvremeni hrvatski pjesnik Žarko Jovanovski.

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!

Rođen 1.7.1966. u Zagrebu. Diplomirao umjetničku grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1995./96. boravio u Njemačkoj kao gost-student njemačke zaklade za razmjenu studenata DAAD na Kunstakademie u Düsseldorfu u klasi profesora Tony Cragga. Izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama. 1994. godine dobitnik specijalne nagrade na natječaju za spomenik košarkašu Draženu Petroviću.
Izdao desetak albuma s glazbenim grupama “Electric Žare”, “Geler Feler”, “AbnorMalan”, “Duom List” i dva CD-a poezije na improvizatorsku glazbu s Andrejem Boštjančičem Rudom.
Izdao dvanaest knjiga poezije ("Hrvatska", "Jebo mu pas mater i životu", "Besparica", "Voliš li ti mene uopće?", "Viškovi", "Jebite se svi!", "Pjesme o tebi, o njoj, svejedno je, ionako sam bio pijan dok sam ih pisao", "Od poraza do poraza", "Mislim da se tu više ništa ne da učiniti", "Egzaltirane karijatide", "La Embriaguesa" i "Kihanje na gradove i konobare") te zbirku kratkih pripovijesti "Priče o Lenjinu i Staljinu". Objavljivao literarne radove u više zbornika i časopisa u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor strip albuma Mrakci (s tim stripom sudjelovao na beogradskom Salonu stripa 2017. godine).
2017. godine, dobitnik nagrade za najbolju erotsku pjesmu na međunarodnom natječaju u Mariboru, Slovenija (pjesma Svirepost 2016.). Iste godine dobio nagradu za najbolju knjigu poezije Hrvatskog književnog društva u kategoriji izdanja izvan okrilja HKD-a (zbirka "Jebite se svi!"). 2018. godine izabran u "Antologiju hrvatske huliganske poezije" izdanu u Ukrajini (urednik Jurij Lisenko). Zamjenik je glavnog urednika časopisa za kulturu "Alternator". Dobitnik VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2020. godine, "Pizzeria Europa".
Drugi roman, "Priča o sporom, nešto bržem i brzom umiranju", izašao je za Edicije Božičević u veljači 2023. godine.
Bavi se grafičkim dizajnom (i grafički dizajn se bavi njime) od 1994. godine.
Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Nije član nijedne strukovne udruge.
Živi i radi u Zagrebu.
 

Skroz na skroz

Drven
Papirnat
Plastičan
Napravljen od različitih materijala
Ali
Neupotrebljiv,
Skroz na skroz
Neupotrebljiv!
 
Dakle,
Mislim da se ovdje već može govoriti
 
O poeziji