Stihotron - Zvjezdana Jembrih

Projekt 06.02.2024. - 26.02.2024. Knjižnica Sesvete Stihotron
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.

Sto trideset prva predsjedateljica Republike stiha
od 6. do 18. veljače 20243. godine
suvremena je hrvatska pjesnikinja Zvjezdana Jembrih.

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!


Zvjezdana Jembrih  rođena je 15. siječnja 1965. u Zagrebu. Diplomirala je 1990. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je izlagala na tridesetak samostalnih i na brojnim  skupnim izložbama, te izvela mnoštvo land art  radova u Hrvatskoj i izvan Hrvatske.
 
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatskog društva pisaca, a od 2008. do 2014. bila je članica umjetničke organizacije Autorska kuća.
Od 1993. radi kao konzervatorica-restauratorica, boravi na stručnom usavršavanju u Münchenu, te na poslijediplomskom studiju u Budimpešti, gdje 2000. magistrira restauriranje drvene skulpture. Od 1998. radi na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina. Od 2020. redovita je profesorica, a od 2015. do 2019. predstojnica Katedre za restauriranje umjetnina. Voditeljica je mnogih programa zaštite pokretnih kulturnih dobara i autorica stručnih članaka i publikacija s područja konzerviranja i restauriranja umjetnina, te zaštite materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Organizatorica je, autorica i glavna urednica kataloga konzervatorsko-restauratorske izložbe Ne/Izliječeni sveci (Zagreb 2016., Bjelovar 2016.). Glavna je urednica monografije Kapela sv. Mihala u Samoboru - od preživljavanja do oživljavanja. (2018.). Organizatorica je, članica uređivačkog tima i autorica tekstova umjetničko-znanstvenog skupa Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen, kojim je potaknuto istraživanje land arta u Hrvatskoj od 60-ih godina 20. stoljeća do suvremenih umjetničkih praksi. Glavna je urednica monografije Srebrna zlatarska paleta - 25 godina stvaralaštva Udruge likovnih umjetnika Zlatarska paleta (2022.). Autorica je projekta SOS za svece u okviru kojeg je, uz suradnike, organizirala znanstveno-stručni skup i izložbu s pratećim katalogom o kapeli sv. Jakoba na Očuri. Projekt  je nagrađen godišnjom nagradom Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za zaštitu kulturne baštine za 2022. godinu.
Piše i objavljuje poeziju i prozu u književnim časopisima, društvenim mrežama i na radiju. U nakladi MD 2001. objavljuje knjigu kratkih priča "Janusove kćeri sestre nevjeste" (predložena u uži izbor za nagradu Jutarnjeg lista); u nakladi Autorska kuća 2007. knjigu pjesama „Ljubavnici kraljica glad“, 2008. knjigu putopisa „Ljetopisi“ i 2009. ponovljeno izdanje prva knjige, „Janusove sestre“.
S akademskih slikarom-grafičarom Jurom Kokezom 2014. objavljuje grafičko-pjesničku mapu „Tragovi“. U nakladi BEK objavljeno joj je elektroničko izdanje zbirke pjesama „Sve jedno.“
(https://elektronickeknjige.com/novi-naslovi/sve-jedno/).
Uz Sanju Lovrenčić autorica je dvaju radio-dokumentaraca („Ispod lipe“ i „Slike povratka“) za III. program Hrvatskoga radija.
U izdanju Hrvatskog društva pisaca 2014. objavljuje zbirku  pjesama „Sve jedno“. U nakladi Mala zvona 2023. objavljuje knjigu pjesama „Oko Ogorja“, popraćenu grafikama Jure Kokeze.

U suradnji s dr. sc. Lidijom Bajuk i Institutom za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu od 2012. sudjeluje u etnografskim istraživanjima u raznim područjima Hrvatske. Suradnica je u međunarodnom projektu Hrvatske zaklade za znanost Kulturna animalistika: interdisciplinarna polazišta i tradicijske prakse, Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu (2020. - 2023.).
 
 
NAGRADE:
1994. Opatija, Prva nagrada za slikarstvo "Ex tempore"
2008. Lobor, nagrada stručnog suda Franjo Horvat Kiš za hrvatski književni putopis
2016. Lobor, nagrada stručnog suda Franjo Horvat Kiš za hrvatski književni putopis
2017. Lobor, nagrada stručnog suda Franjo Horvat Kiš za hrvatski književni putopis
2017. Zagreb, 3. nagrada za kratku priču na Festivalu europske kratke priče
2023. Godišnja nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za 2022. godinu za zaštitu kulturne baštine za projekt i izložbu SOS za svece voditeljice Zvjezdane Jembrih
 
STIPENDIJE I POTPORE:
1996.-1997. - Njemačka, München, Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege - 6-mjesečna stipendija za stručno usavršavanje na području restauriranja polikromirane drvene skulpture (Stipendija KAAD - Katolischer Akademischer Ausländer-Dienst, Bonn)
1998. - 2000. - Mađarska, Budimpešta, Akademija likovnih umjetnosti - poslijediplomski studij restauriranja drvene skulpture (stipendija Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske)
2014. - potpora za poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture RH 
2014. - Ližnjan, polumjesečni boravak u kući za pisce Zvona i nari