Stvaram dodirom

Izložba 01.02.2023. - 15.03.2023. Knjižnica Medveščak Odjel za djecu i mladež, Zvonimirova 17
Likovni radovi slijepih i slabovidnih korisnika Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek".
Mentorica: profesorica Tanja Parlov.
Izložba je organizirana u sklopu projekta Knjižnica širom otvorenih vrata.

"Likovnost i oštećenje vida. Mnogi bi rekli da to nikako ne ide zajedno. Sljepoća je stanje u kojem je onemogućena vizualna komunikacija, a kod slabovidnosti ona je znatno otežana.
Kroz likovnost odgajamo vizualnu pažnju – učimo gledati. Međutim, zaboravljamo da postoji i taktilna pažnja – pažnja dodira, dodira koji upoznaje svijet, dodira koji istražuje svijet, dodira koji gradi svoju sliku svijeta.
Na nama je da djeci s oštećenjem vida omogućimo da dodiruju, upoznaju i stvaraju.

Ovom izložbom pokazujemo  radove koji su možda i najsloženiji za prikaz slijepoj osobi. Radi se o slikama koje su taktilne. Napravili su ih naši korisnici što slijepi, što slabovidni. To su mališani koji se pripremaju za školu, učenici osnovne škole, srednjoškolci svi polaznici programa likovne terapije. U našem centru potičemo taktilnu komunikaciju stoga i učenici koji vide ponekad grade taktilne slike kako bi bile dostupne na dodir slijepim učenicima. Gradimo slike likovnima kao i crtežima. Motive pronalazimo u svijetu koji nas okružuje. Koji je stvaran poput ljudi, životinja, prirode. Isto tako zanimljiv nam je i imaginarni svijet nestvarnog, osjetilni svijet. Neki radovi su puni šarenih boja i oblikovali su ih slabovidni učenici.  Neki su ne šareni ili u jakim kontrastima svjetla. Njih je stvarala ruka slijepih učenika. Svi su rađeni u papier - mache tehnici ili kako mi to zovemo papirnoj kaši koja nam omogućava da gradimo slike dodirom i ostavljamo za sobom taktilne tragove naših doživljaja, naših osjećaja i naših ruku.
Svi oni nastali su iz potrebe za stvaranjem, koja nam je jednaka važna bez obzira na oštećenje vida."           
 Tanja Parlov, profesorica likovne kulture


https://www.coovinkobek.hr/