Šuma okom šumara

Izložba 27.03.2023. - 19.04.2023. Knjižnica Novi Zagreb
Foto Ratko Popović
Na izložbi je prikazan izbor fotografija s prošlogodišnjeg natječaja za tematsku amatersku fotografiju koji već tradicionalno organizira Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Bjelovar.
Fotografije nastaju kada šumari u okviru svog svakodnevnog posla zabilježe u šumi lijepe prizore i trenutke te ih odluče pokazati ostalim kolegama i građanima.
Prvu izložbu pod nazivom "Šuma okom i rukom šumara" Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Bjelovar postavilo je prije 25 godina, 1998., u atriju Gradskog muzeja Bjelovar povodom Dana hrvatskog šumarstva 20. lipnja, gdje je uz fotografije bilo izloženo i nekoliko drvenih skulptura koje su izradili šumari - kipari amateri. U početku svog postojanja izložba je bila prisutna samo na lokalnoj razini kao amaterska izložba fotografija u kojoj su sudjelovali samo članovi bjelovarskog Ogranka HŠD i zaposlenici s područja Uprave šuma Bjelovar. Na inicijativu tadašnjeg ravnatelja Gradskog muzeja Bjelovar, ak. slikara Dubravka Adamovića, 2004. godine izložba je prerasla u salon fotografije. Iste godine uveden je stručni ocjenjivački sud, a izložba je tada dobila novi naziv - Bjelovarski salon fotografije "Šuma okom šumara". Pravo sudjelovanja na izložbi dobili su i ostali članovi HŠD iz cijele Hrvatske te svi zaposlenici i umirovljeni djelatnici Hrvatskih šuma, kao i šumari iz ostalih tvrtki, institucija i udruga. Utvrđena su pravila natječaja i uveden je ocjenjivački sud u sastavu od tri člana koji od prijavljenih fotografija odabire najbolje. One se izlažu u okviru salona, a ocjenjivački sud zatim proglašava nagrađene i pohvaljene fotografije. Na 3. salonu 2006. godine kao autori se pojavljuju i šumari iz zemalja u okruženju, a izložba dobiva međunarodni karakter i prerasta u priznatu izložbu pod nazivom Bjelovarski salon fotografije "Šuma okom šumara" s međunarodnim sudjelovanjem. Na dosadašnjim salonima sudjelovalo je oko 200 autora iz svih krajeva Hrvatske te autori iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovačke i Kanade.
Tijekom proteklih deset godina izložba je gostovala u brojnim gradovima širom Hrvatske, od kojih izdvajamo Zagreb, Split, Slavonski Brod, Vinkovci, Velika Gorica, Našice, Nova Gradiška, Požega, Virovitica, Daruvar, Kutina , Krapina, Senj, Gospić, Samobor i po sedmi put u Lipovljanima. Dio fotografija redovito ukrašava izložbene prostore u zgradi Hrvatskih šuma. Granice Hrvatske izložba je prvi puta prešla 2009. godine kada je 110 fotografija s prvih pet bjelovarskih salona izloženo u Helsinkiju pod nazivom „Šuma okom hrvatskih šumara“.
Veliki uspjeh postignut je 2011. godine kada je u organizaciji tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH i Hrvatskog šumarskog društva, izložba  postavljena  u New Yorku u zgradi Ujedinjenih naroda. Naime, upravo na inicijativu Republike Hrvatske, Glavna skupština UN donijela je rezoluciju kojom je 2011. godina proglašena Međunarodnom godinom šuma te je tim povodom izloženo 50 odabranih fotografija hrvatskih autora iz kolekcije svih dotadašnjih salona. Izložba je ostala u SAD-u i obišla još nekoliko američkih gradova, nakon čega je završila u Svjetskom šumarskom centru u Portlandu, Oregon, kao njihov stalni postav.
2014. godine bjelovarski ogranak HŠD-a izdao je ilustriranu monografiju pod nazivom „10 bjelovarskih salona fotografije ŠUMA OKOM ŠUMARA” kojom je zaokružen desetogodišnji ciklus održavanja bjelovarskih salona fotografije. Monografija je napisana na hrvatskom i engleskom jeziku, a prikazuje retrospektivu svih nagrađenih i pohvaljenih fotografija s prvih deset salona.
Povodom hrvatskog predsjedanja Europskom Unijom, 6. veljače 2020. u zgradi Europa Building u Bruxellesu otvorena je retrospektivna izložba „Šuma okom šumara“ od 18 fotografija svih dosadašnjih salona. Replika iste izložbe izložena je u nekoliko gradova.
Bjelovarski salon fotografije “Šuma okom šumara” danas predstavlja važnu i zahtjevnu aktivnost HŠD Ogranka Bjelovar na predstavljanju i popularizaciji šumarske struke. Također je kreativan doprinos razvoju svijesti o važnosti šuma, koje kao složeni ekosustav i jedno od temeljnih prirodnih obnovljivih bogatstava, za čovjeka kao i za sav život na zemlji, imaju posebnu vrijednost.