Sunce, Mesec i te drobne zvezdice

Radionica 27.04.2023. | četvrtak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 17:00 Čitaonica i Galerija VN Zvjezdana Jembrih
Sunce i Mjesec, detalji svoda svetišta u župnoj crkvi Sv. Brcka, Kalnik,
poč. 16. st. (fotografija: Z. Jembrih)
Likovna radionica pod vodstvom prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih odvija se u sklopu šestog programskog ciklusa Hrvatske mitske baštine u (ranome) srednjem vijeku koji Knjižnica Vladimira Nazora u suradnji s Maticom hrvatskom održava već šestu godinu zaredom, ovaj puta na astralne teme.

U kratkom uvodu voditeljica radionice govorit će o slavenskoj mitskoj baštini, vezi sadašnjosti i mita te mitu kao potki, podlozi za likovnu reinterpretaciju.


Zvjezdane staze, sunčeve galaksije i mjesečeve mijene – ili pak sitni vez na tradicijskoj odjeći, apstraktne dekoracije lončarskih posuda, rezbarije na dovratnicima ili klesani znakovi na grobnim pločama – tajno pismo astralija – sve to možemo (re)interpretirati, dodavši usput i svoje snove i svoje stvarnosti - u ovoj likovnoj radionici prekoračit ćemo granice atmosfere i krenuti na (inter)planenatni put uz pomoć svemirskih boja, oblika i kompozicija.
Pritom će nam trebati velika traka papira i mnoštvo pomoćnog materijala kojeg ćemo reciklirati na ovom neizvjesnom putu “od gnijezda do zvijezda” (Mak Dizdar).
Zvjezdana Jembrih
 
Prijave za radionicu na br.tel: 01/3703-414 ili na e-mail: knjiznica.vladimira.nazora@kgz.hr.
 
O voditeljici:
Zvjezdana Jembrih rođena je 1965. u Zagrebu. Diplomirala je 1990. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je izlagala na tridesetak samostalnih i na brojnim skupnim izložbama te izvela trideset i tri  land art rada.
Piše i objavljuje poeziju i prozu. Do sada je objavila dvije knjige poezije, jednu knjigu kratkih priča, jednu knjigu putopisa i jednu grafičko-pjesničku mapu te dobila nekoliko nagrada za svoj umjetnički rad.
Od 1993. radi kao konzervatorica-restauratorica, boravi na stručnom usavršavanju u Münchenu te na poslijediplomskom studiju u Budimpešti, gdje 2000. magistrira restauriranje drvene skulpture.
Od 2020. redovita je profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina. Voditeljica je brojnih programa zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara na području Hrvatske. Objavljuje stručne članke, uređuje publikacije, vodi projekte te organizira radionice i izložbe iz područja zaštite materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Pogledajte fotografije s radionice