Suprotstavljanja

27.06.2022. - 10.09.2022. Knjižnica Vrapče Sanela Đurinec Raič
O pravim suprotstavljanjima napokon...
 
„Kako bi se ta sloboda doista dosegnula trebale su se dogoditi neke važne životne odluke, primjerice odluka o napuštanju samostalnog posla i potpunom posvećivanju vođenja Ostvarenja – vlastitih tečajeva slikanja te intenzivnijem likovnom stvaranju u vremenu koje bi preostalo. U tim okolnostima nastao je koncept Suprotstavljanja i opet mi je bilo dozvoljeno pratiti i sudjelovati u procesu njegova promišljanja. Znale smo da ćemo se boriti za izlaganje u Gliptoteci HAZU, vodećoj muzejskoj instituciji koja sabire, istražuje i prezentira nacionalne kiparske i medaljerske radove te gipsane odljeve. Stoga smo odmah preispitivale mogućnost izlaska u prostor i stvaranja ne zidnog niza, nego slikane instalacije kojoj će kretanje i obilaženje u prostoru, pa i nježno dodirivanje, biti sastavni dio doživljavanja publike.
Umjetnica je sama donijela odluku da će koristiti kružni format, vjerujem ne samo poradi njegovih likovnih datosti i mogućnosti preispitivanja granica rada nego i medijski prepoznatljivog simboliziranja pretraživanja, jednako tako i sagledavanja detalja neka veće cjeline (čitaj: zoomiranja). Odabrala je slikati njoj dobro poznatom i dragom tehnikom akvarela i to na podlozi prirodne svile, a koju smo u našoj kulturi naučili koristiti ponajviše za oslikavanje uporabnih predmeta. Kako je umjetnica željela tom tehnikom ostvariti prozirne kružne slikane prizore koji su sadržajno polazili od nekih stvarnih emotivnih situacija, u pojedinim detaljima valjalo je koristiti konturu, jednako tako i vješto upravljati prirodnim razlijevanjem boje u drugima. Naravno, proziranje podloge dozvolilo je ono što kao da se u ovom opusu dugo mentalno i slikarski pripremalo – fizičko sudaranje dvaju  prizora, njihovo vizualno pretapanje, ali i suprotstavljanje kako na likovnoj tako i sadržajnoj razini. I to nije nastalo hladno i proračunato, isključivo u činu igre i znatiželje iščekivanja rezultata, nego u emotivnom procesu obrade i oslobađanja od bolnih (nasuprot sretnim) životnih isječaka.
Nitko od nas nije niti u najdubljoj viziji mogao zamisliti okolnosti u kojima će doći do realizacije Suprotstavljanja i kako će njihovo dovršavanje i izlaganje postati činom i znakom osobnog i društvenog suprotstavljanja potresu, pandemiji i ugroženoj egzistenciji. Umjetnost i njena recepcija iznova su dokazale kako mogu osigurati nenadziran prostor slobode i ispunjenosti.”
 
(Iz kataloga izložbe Gliptoteke HAZU „ Suprotstavljanja“, Žarka Vujić)
 
 
Sanela Đurinec Raič rođena je 1979. godine. Završila je školu za Primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a 2003. diplomirala je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Igora Rončevića. Dobitnica je Rektorove nagrade za slikarstvo 2003. godine i prve nagrade Erste banke „Novi fragmenti IV“ 2008. Na Likovnoj akademiji u Ljubljani, u klasi prof. Gustava Gnamuša, magistrirala je umjetnost 2010. godine. Od 2015. do 2019 . radila je u izdavačkoj kući Medicinska naklada kao ilustrator i umjetnički dizajner. Voditeljica je programa poduka iz edukativnog crtanja i slikanja „Ostvarenje“ u Gimnaziji Sesvete. 2020. završila je program za stjecanje kompetencije nastavnika na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Od 2020. vanjski je suradnik  Muzeja Prigorja kao voditeljica popratnih radionica u sklopu programa za izlaganja.
 
Samostalne izložbe:
 
2003.   Zagreb, Galerija Vladimir Nazor “DNK-niz“
2004.   Zagreb, Galerija Matice Hrvatske
2005.   Zagreb, Galerija CEKAO
2006.   Zagreb, Galerija Kristofor Stanković
2007.   Zagreb, Roland Berger
2007.   Zagreb, Galerija Matice Hrvatske
2008.   Zagreb, Izložbeni prostor Porezne uprave
2008.   Zagreb, Galerija Francuske čitaonice
2010.   Ljubljana, Bežigrajska galerija
2011.   Zagreb, Galerija Stančić
2012.   Zagreb, Galerija Vladimir Filakovac
2014.   Krk, Galerija Sv. Nikola, Malinska
2015.   Zagreb, Galerija Oblok (Knjižnice grada Zagreba)
2018.   Zagreb, Galerija Događanja
2020.     Zagreb, Gliptoteka HAZU, Suprotstavljanja
2020/21.  Zagreb, Galerija Oblok, Sesvetska Balada Vesne Parun
2021. Gradski Muzej Bjelovar, „Balade Vesne Parun“
2022. Galerija Vladimir  Nazor Vrapće, Izložba ilustracija „Zagonetni tragovi“
2022. Gradska Galerija Juraj Šižgorić, Šibenik, „Balade Vesn Parun“