Suprotstavljanje, vidljivo – nevidljivo

Izložba 05.12.2022. - 31.01.2023. Knjižnica Jelkovec
Marija Galić diplomirala je slikarstvo u Ljubljani, u klasi prof. Mladena Jernejeca. Dobitnica je Dekanskog priznanja i Posebnog priznanja za umjetničko djelovanje 2012. – 2017. godine. Kod prof. emer. dr. sc. Vilka Žiljka 2019. godine stječe edukaciju InfraRedArta.
Do sada je priredila 21 samostalnu izložbu u Republici Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, te je sudjelovala na mnogobrojnim skupnim izložbama. Sudjelovala je u više domaćih i međunarodnih umjetničkih projekata i likovnih kolonija.
Živi i djeluje u Zagrebu.

Autorica o izložbi:
"Implementirajući znanstvenu tehnološku metodu i korištenje infracrvene  kamere te istraživanjem svojstava boja i pigmenata u vizualnom i bliskom infracrvenom spektru na 1000 nm nastaju djela, dvije slike na istoj podlozi, a koje čine jedno umjetničko djelo.
Slike koje stvaram u vizualnom spektru su apstraktne, dok su u infracrvenom spektru uglavnom figurativni motivi. Stoga sljubljujem ili pak suprotstavljam likovni motiv i likovni tekst. Dok je moje likovno i umjetničko opredjeljenje podređivanje motiva likovnom tekstu.
Od 2019. godine slikam metodom koja se temelji na inovaciji InfraRedArt, te ovu izložbu posvećujem prof. emer. dr. sc. Vilku Žiljku koji je metodu razvio sa svojim istraživačkim timom 2007. godine.“