Susreti s klasičarima: predavanje o antičkoj kuhinji
Predavanje
24.06.2025. | utorak
Knjižnica Augusta Cesarca
Početak događanja: 18:00
Multimedijalna dvorana
Mateo Cader, univ. bacc., Luka Šop, mag. educ., Ivan Bekavac Basić, prof.
Radionica se sastoji od predavanja u kojem najprije obrađuju namirnice, začine i osnovna jela Grka i Rimljana, a zatim daju kronološki pregled kuhinje od Homerova doba do Rimskog Carstva. U njemu se posebno dotiču pitanja poput:
- što se jelo za koji obrok i u koliko sati bi on bio i naravno kako je izgledao tipičan rimski simpozij (symposion)
- potom raspravljaju o najpoznatijim antičkim kolačima i tortama i ostavljaju vremena za pitanja publike.
Za posjetitelje tribine Susreti s klasičarima predavači će dati kratak osvrt o antičkim namirnicama, začinima, osnovnim jelima, kolačima, te kratak „metodički“ osvrt i ostaviti vremena posjetiteljima da mogu postavljati pitanja.
Radujemo se Vašem dolasku i ugodnoj večeri, a svima koje osobito zanima antička kuhinja da u razgovoru s predavačima prošire svoja znanja o svakodnevnom životu i prehrani u staroj Grčkoj i Rimu.