Susreti s klasičarima: predavanje o antičkoj kuhinji

Predavanje 24.06.2025. | utorak Knjižnica Augusta Cesarca Početak događanja: 18:00 Multimedijalna dvorana Mateo Cader, univ. bacc., Luka Šop, mag. educ., Ivan Bekavac Basić, prof.
Radionica se sastoji od predavanja u kojem najprije obrađuju namirnice, začine i osnovna jela Grka i Rimljana, a zatim daju kronološki pregled kuhinje od Homerova doba do Rimskog Carstva. U njemu se posebno dotiču pitanja poput:
  • što se jelo za koji obrok i u koliko sati bi on bio i naravno kako je izgledao tipičan rimski simpozij (symposion)
  • potom raspravljaju o najpoznatijim antičkim kolačima i tortama i ostavljaju vremena za pitanja publike.
Nakon predavanja s učenicima prevode dva recepta iz Katonova djela De agri cultura… Potom pokazuju pripremu globa i učenicima daju da rješavaju kahoot kviz. Ukupno te školske radionice traju sat i pol.

Za posjetitelje tribine Susreti s klasičarima predavači će dati kratak osvrt o antičkim namirnicama, začinima, osnovnim jelima, kolačima, te kratak „metodički“ osvrt i ostaviti vremena posjetiteljima da mogu postavljati pitanja.

Radujemo se Vašem dolasku i ugodnoj večeri, a svima koje osobito zanima antička kuhinja da u razgovoru s predavačima prošire svoja znanja o svakodnevnom životu i prehrani u staroj Grčkoj i Rimu.