Svaka je mrvica važna

Predstavljanje knjige 08.02.2019. | petak Knjižnica Prečko Početak događanja: 10:00 Dječji odjel Marica Milčec
Marica Milčec predstavit će svoju knjigu Svaka je mrvica važna - 120 priča za djecu učenicima 2. razreda OŠ Nikole Tesle, u interaktivnom događanju, kroz priču i razgovor.
U knjizi su priče tematski razvrstane tako da slijede izmjenu godišnjih doba i redanje blagdana, praznika i drugih važnih dana u godini. Time je roditeljima, odgojiteljima i učiteljima omogućeno da se lakše snađu kada djeci budu željeli ponuditi neku od 120 priča, ali sama struktura i nije toliko važna – knjiga se može čitati od sredine ili skraja, svejedno, jer svaka je priča zaokružena, samostalna cjelina. U svakoj su priči novi junaci, s novim imenima i novim problemima i doživljajima. Najčešće su to problemi s kojima se susreću djeca u svakidašnjem životu i odrastanju, ali mnogo je priča posvećeno i vremenskim prilikama, izmjeni godišnjih doba, zaštiti prirode, recikliranju, prehrambenom lancu, povezanosti života u svemiru. Većina priča ima dvostruko tkanje: u fabuli se rješava odgojni problem, a usput se iz samog tijeka priče dozna štošta o stvarnom životu njezinih junaka. No odgojnost i poučnost nisu nametnute, one dolaze prirodno, same od sebe, pa su priče uvjerljive i nenametljive.
Marica Milčec, odgajateljica iz Zagreba, autorica je serije edukativnih slikovnica "Spasimo Zemlju", koje djecu uče prvim znanjima o ekologiji i zaštiti okoliša. Suradnica je dječjeg časopisa Smib u kojem se objavljuju njezine kratke priče namijenjene predškolcima. U časopisu Dijete, vrtić, obitelj piše kolumnu pod naslovom Iz Maričinog kutka u kojoj na duhoviti način komentira život u vrtiću. Održava kreativne radionice u kojima spaja ljubav prema glagoljici i okolišu.