Svijet energije

Izložba 04.03.2024. - 01.04.2024. Knjižnica Sesvete Dječji odjel - Galerija Obločec
Izložba likovnih radova učenika šestih razreda OŠ Sesvete pod naslovom Svijet energije, nastala je u redovnom školskom programu pod vodstvom mentorice, profesorice likovne kulture, Stele Perić.

"Učenici šestih razreda na izložbi imaju priliku pokazati svoje doživljaje i emocije u vizualnom i apstraktnom motivu svog doživljaja svijeta energije.
Likovnim radovima u slikarskoj tehnici gvaš učenici su pokazali maštu i na kreativan način primijenili asocijativnu i simboličku vrijednost boja i kontraste boja kako bi izrazili svoj doživljaj obnovljive energije. Učenici su bojama slikali svoj doživljaj energije koja varira kao promjenjivo stanje sunca, vjetra ili vode koristeći vlastite fakture mrljama boja i raznolikim potezima kistom. U ovom zadatku učenici koriste boje koje imaju psihološko, osobno, emocionalno i ekspresivno značenje da bi vizualizirali energiju kako su čuli, osjećali i vidjeli u mislima i naslikali motiv na svojstven način.
Simbolički izražavaju doživljaj energije koja se oslobađa u različitim oblicima i procesima koji se zbivaju u prirodi, industriji i tehnologiji. Učenici su imali priliku aktivno sudjelovati i promišljati o okolini koja ih okružuje.
Jesu li u slici bili prisutni neki predmeti ili neki drugi likovi u prostoru? Otkrivaju nam se u radoznalom iščitavanju vidljivog i nevidljivog svijeta koji možemo osjetiti ili samo naslutiti. Boje koje su glasne i boje koje su utihnule, one koje se gase i boje koje su intenzivne javljaju se u slikama naših učenika koji su se izražavali u likovnoj tehnici gvaša."
Stela Perić, prof. likovne kulture
 
Fotografije izloženih radova mogu se razgledati i u virtualnoj galeriji.