Svijet oko nas - izložba slika Zvjezdane Žužić

Izložba 08.04.2024. - 27.04.2024. Knjižnica Savica Odjel za odrasle Zvjezdana Žužić
Svojom ukupno četvrtom samostalnom izložbom, a drugom u Knjižnici Savica, predstavlja se Zvjezdana Žužić, umirovljena ekonomistica i velika zaljubljenica u likovno promatranje i prikazivanje svijeta o čemu svjedoči i naziv izložbe - „Svijet oko nas“.  
 
Predstavljajući svoj likovni doživljaj našega svijeta, autorica je za ovu izložbu odabrala tematski i motivski izrazito raznovrsne slike, od blažih i nježnijih do koloristički jačih prikaza pejzaža, zanimljivo kontrastiranih prikaza mrtve prirode, slika u kojima je središnja tema skladan odnos čovjeka i krajolika, čovjeka i životinja, samostalne prizore iz životinjskog svijeta, vedute sa seoskim i gradskim detaljima te slike s apstraktnim motivima.

Za autoricu polazište slike može postati sve što je privuče na prvi pogled, ono što svojom ljepotom i zanimljivošću zaokupi njezinu pažnju; najviše voli oslikati pejzaže ili slikom uokviriti i zaustaviti neobične trenutke poput ljubavi bake i mace, odraza u vodi, pulsiranja svemirskog prostranstva...

Svojim slikama autorica pobuđuje različit spektar emocija, iako na prvi pogled njezine slike pružaju temeljni osjećaj smirenosti, užitka i duboke povezanosti sa svijetom, jer kako sama kaže „u svakoj je slici ugrađen dio mene, mojih osjećaja i ljubav prema prirodi, ljudima i životinjama.“

Zvjezdana Žužić rođena je 1958. godine u Osijeku gdje se školovala i započela svoj radni vijek. Od 1983. živi i radi u Zagrebu, a slikarstvom se počinje baviti 2012. godine i otada neumorno razvija i unapređuje svoje slikarsko umijeće pohađajući Likovni studio Kulturnog centra Peščenica, pod vodstvom prof. Tamare Kordići radionice prof. Nedeljka Tintora. Likovno se najradije izražava akrilom i pastelom, a uživa i u kreiranju slika akvarelom i enkaustikom, starom umjetničkom tehnikom slikanja voskom. Ponekad se izražava i uljem na platnu, no rjeđe zbog nedostatka prostora za slikanje. Bila je sudionik desetak likovnih kolonija te je članica Hrvatskog likovnog društva. 

Dosada je imala tri samostalne izložbe te sudjelovala u mnogim skupnim izložbama, domaćim i međunarodnim.