Tanja Dabo "Kolekcija za pamćenje"

Izložba 19.02.2020. - 09.03.2020. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Galerija Prozori
Tanja Dabo: Kolekcija za pamćenje
19. 02. - 8.03. 2020. 
Izvedbe čitanja knjiga 19. 2. 2020. u 11,30 sati i  09. 3. 2020. u 19 sati


Kolekcija za pamćenje, knjiga I., 2019.
20 drvoreza, boja: Charbonnel, papir Hahnemuhle 230gsm, međulistovi, ručni uvez, pozlata 24k zlato
Kolekcija za pamćenje, knjiga II., 2019.
20 drvoreza, boja: Charbonnel, papir Hahnemuhle 230gsm, međulistovi, ručni uvez, pozlata 24k zlato


„Kolekcija za pamćenje“ je kolekcija u kojoj su prikupljeni slučajevi govora mržnje, verbalnih i fizičkih napada, te nasilništva spram žena i muškaraca, koji su etnički ili rodno motivirani. Svi događaji zbili su se u posljednje 4 godine u Hrvatskoj, i njihov je broj sve veći, ali i njihova brutalnost sve veća.
Nemar države, nefunkcionalan sustav, nebriga i tolerancija društva spram rastućeg nasilja dovode do stvaranja plodnog tla za posvemašnju kulturu nasilja u kojoj danas živimo. Ta kultura odnosi i svoje žrtve. Broj žrtava je velik, o njima svakodnevno čitamo, a kada se idući dan pojavi neki novi slučaj onaj jučerašnji padne u zaborav. Kolekcija ima za cilj skrenuti pažnju na ovu stravičnu pojavu, i zabilježiti neke od tih mučnih događaja, za dugo pamćenje, za učenje o tome da se ne bi ponovilo. Svaka je knjiga tematski zaokružena i sadrži po 20 grafika za 20 slučajeva, uz koje je navedena godina i mjesto napada.
Knjiga I. obuhvaća nacionalističke i rasističke napade usmjerene na pripadnike druge nacionalnosti ili ljude drugačije boje kože. Ti su napadi ranijih godina bili najčešće verbalni, no u posljednje vrijeme eskaliraju, postaju brutalniji i prelaze u fizičko nasilje. Izjave u knjizi su citati ili parafraze izjava napadnutih ili svjedoka, policijskih i drugih izvješća ili medijskih napisa. Jednoj sam osobi, koja je podlegla fizičkom napadu, dala svoj glas.
Knjiga II. obuhvaća nasilje spram žena, i svi navedeni primjeri završili su kobno, smrću najmanje jedne žene, a ponekad i njenog djeteta, roditelja ili rodbine. Ubili su ih muževi i bivši muževi, sinovi. Godinama su ih mučili, zlostavljali na sve načine, a one su tražile pomoć koju nisu dobile. Budući da su u svim slučajevima koje sam u knjizi obuhvatila žene tragično preminule, svima sam dala svoj glas. Progovaram umjesto njih jer one više govoriti ne mogu, nečijim nasilničkim činom i nebrigom sustava oduzeta im je moć da zastupaju sebe.
Sve se grafike temelje na stvarnim događajima, a sve i svi koji su nasilje pretrpjeli, stvarne su žene i muškarci čiji je identitet sakriven zbog njihovog dostojanstva.
Zbog nasilništva, brutalnosti, govora mržnje i neprimjerenog rječnika nasilnika koji su počinili ova nedjela, te posljedične uznemirenosti koje čitanje može izazvati, knjige se ne mogu slobodno vidjeti ili listati. Ujedno, zatvaranjem knjiga u staklene vitrine, simbolički ukazujem da zlo nije i ne smije postati normalni dio naše svakodnevice, nešto na što smo navikli i na što više i ne obraćamo pažnju. Staklene vitrine i individualno čitanje knjiga onemogućit će da se sadržaju knjiga pristupi usputno, letimičnim razgledavanjem na zidu galerije, već je uvid u sadržaj moguć jedino ulaganjem osobnog angažmana i punom posvećenošću slučajevima iznesenim na grafikama. (Tanja Dabo)

Tanja Dabo multimedijalna je umjetnica, autorica umjetničkih instalacija, performansa, fotografskih radova, video radova, urbanih intervencija, umjetničkih knjiga i dr. U svom radu bavi se temama položaja pojedinca u društvu, odnosa umjetnika/ica i institucija, individualnog spram kolektivnog, nametnutih očekivanja i slično.
Izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, kustoskim projektima i festivalima, a radovi su joj uvršteni u više zbirki i muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu.
Zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.