Tanja Radović: Oda mladosti

Predstavljanje knjige 27.11.2023. | ponedjeljak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 19:00 Čitaonica i Galerija VN Tanja Radović
Autorica u svom romanu tematizira gostovanje, koncerte i doživljaje velikog mladog zbora u Francuskoj 1990.godine, oživljavajući sjećanja na polifonijsku glazbu, francusku kulturu i umjetnost, prijateljstva i ljubavi, kao i nestanak jedne epohe.
 
Roman će promovirati, uz autoricu, Branko Čegec, urednik i izdavač (Meandarmedia), Denis Derk, novinar te glumci Kazališta „Ivan Goran Kovačić“ - Zrinka Antičević i Marko Movre.
 
„Prvo, riječ je o zanimljivoj temi, dakle mješovitom zboru mladih ljudi koji odlazi na višetjednu turneju u Francusku i to baš u vremenu kada u njihovoj domovini potrošačko kapitalističko društvo sve snažnije kuca na vrata. Drugo, tekst je napisan doista suvereno, informirano, britko i vrlo, vrlo uvjerljivo. Rečenice su moćne i protočne, pravi užitak za čitanje. Treće, potencijal ovog teksta je izniman jer radnja romana može ići u doista raznim smjerovima, bili oni striktno povijesni i nostalgičarski (…) ili suvremeni, pa će proza dotaknuti i današnju zbilju i današnju situaciju u Europi koja je prije tridesetak godina doista sjala nekim jačim sjajem.“
Denis Derk
Događanje će se odvijati u Čitaonici i Galeriji VN.
 
O autorici:

Tanja Radović, dramatičarka, prozaistica te spisateljica za djecu. Završila kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao knjižničarka u Knjižnici Vladimira Nazora u Zagrebu. Na Hrvatskom radiju izvedene su joj vlastite radiofonske prilagodbe drama, kao i roman, kratke priče i radioigre. Drame su joj postavljene u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici te u HNK-u u Mostaru. Kazalište “Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba praizvelo joj je drame u kojima je sudjelovala i kao glumica ili redateljica. U uredništvu je časopisa Tema (Zagreb, Centar za knjigu) od 2004. godine. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade - Kluba prvih pisaca. Osvojila je nagradu SFERA u kategoriji drame za knjigu Ledeno doba (2010.). Dobitnica je nagrade Tena za najbolji dramski tekst za djecu i mlade (Umjetnička organizacija Asser Savus i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2021.) te regionalne 2. nagrade „Aidin Maslačak Bajka“ u organizaciji Udruženja za promociju kulture „Fani“ i 8. festivala dječije umjetnosti FEDU, Sarajevo, 2022. Dobitnica je treće nagrade na natječaju za kratku priču „Zlatko Tomičić“ Književnog kruga Karlovac, 2022.
 
Drame su joj u zbornicima prevedene na engleski i poljski jezik. Objavljene su joj dvije knjige drama - Iznajmljivanje vremena (Zagreb, Meandar i SKUD “Ivan Goran Kovačić“, 2001.) i Ledeno doba (Zagreb, Meandarmedia i SKUD “Ivan Goran Kovačić“, 2009.), tri romana u izdanju Meandarmedije - Pitanje Nade (2015., e-izdanje 2020.), Rent-a-talent (2018.) i Oda mladosti (2023.), zbirka priča Osporavanje kiše (Zagreb, Meandarmedia, 2020.), dramski tekst za djecu Brundeša (Zagreb, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2022.), slikovnica Kako je Dobroslav išao za srcem (ilustrirao Tomislav Tomić, Zagreb, Sipar, 2023.), a pojedine drame, kratke priče, bajke, SF-priče u raznim časopisima i zbornicima.

https://www.tanjaradovic.info/page/biografija-tanja-radovic
https://www.youtube.com/channel/UCG4_PBpMBaIHPWTYH8_ocSg

Pogledajte fotografije s predstavljanja knjige.