Ternova kruna

Izložba 14.03.2016. - 25.03.2016. Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 18:00 Nada Jačmenica
Nada Jačmenica
Ternova kruna, izložba cvjetnih kolaža dr. Nade Jačmenice, održat će se u sklopu Pasionske baštine 2016. Uz autoricu, gosti na otvorenju su mr. Jozo Čikeš, predsjednik udruge Pasionska baština, prof. Marija Lamot (govori o izložbi) i mr. spec. Gordana Kamenečki Puclin (interpretira pjesmu Nade Jačmenice na kajkavskom dijalektu Ternova kruna).
 
Dr. Nada Jačmenica duhovna i umjetnička nadahnuća pronalazi u tradicijskoj kulturi zavičaja, vlastitom iskustvu vjere i poznavanju tehnika oblikovanja cvjetnih kompozicija. Osim likovnih, dr. Jačmenica, jednako nadahnuto, služi se i pjesničkim izrazom, pa se ovom izložbom predstavlja kao slikar i kao pjesnik. Naslov "Ternova kruna" tematski je motiv ove izložbe. "Ternova kruna na zmučenom licu, / na sakom lasu kaplja i buol. / Hsehnule ruke i čavlji na duše, / človečja zluoča na ranu je suol."  Cvjetnim kolažima na temu križa dr. Nada Jačmenica pokušava ublažiti težinu križa i pokazati da je u svakom križu prisutna i ljepota. To postiže njegovanjem cvjetnih herbarija od kojih sklada kompozicije. (...) Njeni križevi mala su remek djela umjetnosti aranžiranja (suhog) cvijeća proizašle iz, posve druge, japanske šinto religije i zen budizma koje božasnko slute u povezanosti s prirodom, krhkosti cvjetova vide analogno krhkosti ljudske duše, pri čemu egzistencijalna patnja nije samo svojstvo čovjeka. Dubokom sabranošću (u zapadnjačkoj tradiciji molitvom) patnja se prevladava mirom i ljepotom., piše autorica teksta pozivnice, Marija Lamot.

Više o programu 25. jubilarnih svečanosti Pasionska baština 2016.: http://www.pasionska-bastina.com/blog/wp-content/uploads/2016/03/PB-2016-programska-knjizica-2016-03-02-mail.pdf