Tiflološki muzej u gostima: likovna radionica Crta, crta, crtica

Radionica 11.10.2022. | utorak Knjižnica Špansko-jug Početak događanja: 18:00 mr. sc. Željka Sušić
Pozivamo naše korisnike da se povodom obilježavanja Dana bijeloga štapa pridruže radionicama koje će voditi mr. sc. Željka Sušić, muzejska savjetnica. Šireći naše spoznaje i svijest o drugima na radionicama ćemo se upoznati s mogućnostima reinterpretacije kulturne baštine uz pomoć pojedinih inovativnih i svakome korisniku prilagođenih likovnih tehnika.

Rad s različitim pripadnicima društvene zajednice dovodi do pozitivnih socijalnih promjena, kako kod osoba s kojima se radi, tako i kod  zajednice u cjelini. Zahvaljujući svojim kolekcijama, istraživanjima i brizi o pohranjenoj baštini  muzeji posjeduju materijal koji, učini li ga se dostupnim, može pridonijeti pozitivnoj individualnoj i društvenoj promjeni.

Program na inovativan, neformalan i zabavan način interpretira baštinu, podiže svijest o mogućnostima slijepih osoba. Na taj način mogu se, kod sudionika potaknuti promjene u stavovima, percepcijama i mišljenjima. Mogućnost direktnog djelovanja i rada s korisnicima utječe na pojednice i pridonosi poboljšanju njihove kvalitete življenja. Pri tome su metodologije rada mnogobrojne, ali sve vode ka istom cilju, a to je snaženje zajedništva, uvažavanje i razumijevanje svih članova društva. Muzejski aktivan rad s posjetiteljima, a koji se odvija van muzeja može stvoriti mrežu poveznica koje će zasigurno pridonijeti jačoj povezanosti društva.

Polazište za rad je muzejski eksponat, skulptura lađe koju je izradio slijepi umjetnik Ivan Ferlan. Predmet se dodiruje, istražuje, opisuje, a potom se taktilno crta i reinterpretira. Crta se uz pomoć trodimenzionalnoga didaktičkog materijala, slagalice Točka, crta, crtež, a čine ga magnetne točke te ravne i zakrivljene crte koje su različitih duljina i širina. Crtež se slaže/crta na metalnu ploču uz pomoć navedenih elemenata. Crtanje magnetima odvija se po fazama, od jednostavnih do vrlo složenih, stoga se ovakav način rada može prilagoditi mogućnostima i sposobnostima svakog sudionika.

Cilj ovakvog rada jest unaprijediti kvalitetu života, ali i održati te povećati senzomotoričke sposobnosti osoba te uključiti nove skupine osoba u muzejske programe.
 
Trajanje radionice 75 minuta
 
Voditeljica:
mr. sc. Željka Sušić
muzejska savjetnica
Tiflološki muzej