Titraji, algoritmi i strojevi: Priča o pikselu

Izložba 07.02.2024. - 27.02.2024. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Galerija Prozori
Tehnologija stvara mogućnosti. Dizajn donosi rješenja. Umjetnost postavlja pitanja.
- John Maeda

Radiona.org projektom “Titraji, algoritmi i strojevi” nastavlja putem pristupa upotrebe tehnologije kao svojim jezikom i alatom izražavanja ideja u formi smještanja tehnoloških objekata i prototipova u izložbeni artefakt. Pristupom koji uključuje interakciju, participaciju, propitivanje i demontiranje. I, svakako, stvaranje. Prvom izložbom u seriji osvrćemo se na povijest digitalnog medija, igrivost jednostavnosti, duhovitost upotrebe tehnologije i percepcijom samog medija. Izložba “Priča o pikselu” bavi se minimalističkom mogućnošću koju donosi jednostavnost osnovne jedinice digitalne grafike. 
Piksel = jedna točka. 
Piksel ima svoj oblik, sastav, gustoću i dubinu boje. Obično je kvadratnog ili pravokutnog oblika, a više piksela raspoređeno je u mrežu kako bi oblikovali sliku. 
Jedan se piksel na zaslonu gradi od jednostavnih slikovnih elemenata poput točkica, pravokutnika ili linija, ovisno o tipu tehnologije i mogućnostima prikaza boja. Ti sićušni elementi - podpikseli, emitiraju svjetlost u različitim bojama i predstavljaju mikroskopski svijet, često nevidljiv golom ljudskom oku. Piksel se sastoji od više podpiksela koji se kombiniraju kako bi proizveli percipiranu boju piksela kao cjeline. Podpiksel je sićušni elementi koji emitira svjetlost u različitim bojama na digitalnim zaslonima. Nije vidljiv ljudskom oku u svakodnevnoj situaciji, ali može sadržavati poruke. Piksel svojim kockastim oblikom donosi mogućnosti izražavanja koje se nekima mogu učiniti limitiranim, ali u slaganju kombinacija riječ je o vrlo prilagodljivom obliku koji omogućuje oblikovanje šireg raspona slika ili uzoraka. Svaki piksel doprinosi svojom jedinstvenom bojom i položajem kako bi se stvorilo nešto veće ili smislenije. Igraju ključnu ulogu u digitalnoj slici, računalnoj grafici i tehnologiji prikaza, služeći kao građevni blokovi za sve. 
Radionin kolektiv upravo je ta jednostavnost i istovremeno zagonetnost medija privukla ideji započinjanja serije “Titraji, algoritmi i strojevi” izložbom posvećenom isključivo ovom malom i iznimno izražajnom mediju. 
Piksel je kao takav moguće svrstati u minimalističku filozofiju dizajna s fokusom isključivo na osnove računalno-vizualne komunikacije. Istovremeno, upravo ta jednostavnost omogućuje eksperimentiranje s različitim bojama, uzorcima i oblicima kako bi prenijeli ideje, emocije i iskustva na vizualno uvjerljiv način uz medijski “čistu” komunikaciju. A ovdje se javlja i pod-piksel koji omogućuje igranje s prioritetom privatnosti i sigurnosti, zagonetnosti i šifriranja.
Izložba se istovremeno osvrće na zastarjele i napuštene tehnologije čija je upotreba još uvijek smislena, tehno-nostalgična i postavlja niz pitanja o tome kakav je naš odnos prema svakodnevnom tehnološkom konzumerizmu. 
I bi piksel.

Izlažu: Igor Brkić, Paula Bučar, Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Damir Prizmić, Željko Jugović & Radioklub Zagreb  Tomislav Tukša, Aleksandar Vojnić
Gosti: Davor Cihlar, Invader, Koen van Gilst, Ivan Klisurić, Daniel Pikutić, Matt Sarnoff
Kustosica: Deborah Hustić
Kustosica Galerije Prozori: Petra Dolanjski Harni
Dizajn: Damir Prizmić

7.2.- 27.2. 2024.

Radno vrijeme:
Ponedjeljak - petak: 8 - 20 sati
Subota: 8 - 14 sati

Organizatori:
Radiona / Galerija Prozori

Podržali:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Grad Zagreb
Zaklada Kultura nova