Tonka Maleković: NadGradnja

Izložba 13.05.2011. - 13.06.2011. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Galerija Prozori Tonka Maleković

U izlozima galerije postavljena je serija fotografija snimljenih za kolektivnog performansa na krovu nebodera u susjedstvu. Radi se participativnom radu Tonke Maleković  s korisnicima knjižnice, foto-sessionu na krovu na koji je svaki sudionik projekta iz knjižnice donio knjigu koja za njega ima ili je u nekom životnom razdoblju imala osobiti značaj. 
Situacija od koje kreće Tonka Maleković je knjižnica kao važan osobni, društveni i simbolički toponim. Ona je  mjesto intelektualnog rasta, križište osobnih i zajedničkih duhovnih silnica i mjesto društvenog okupljanja - fizičkog susretanja stanovnika kvarta. Knjižnice predstavljaju zone zaustavljanja, usporavanja i osobnih ritmova.
Značajne uloge u obrazovanju pojedinca, one markiraju društvenu strukturu u cjelini, a svaki pojedinac sudionik je u izgrađivanju zajednice u kojoj participira – ulice, kvarta, grada.
U radu „nadGradnja“ korisnici knjižnice pozvani su da s knjigom koju odaberu sudjeluju u  foto-sessionu na krovu zgrade u neposrednoj blizini knjižnice.
Penjanje na krov povlaštena je situacija. Krovovi zgrada i krovne terase, naime, često su nedostupna mjesta pod kontrolom povlaštenih stanara. Najčešće su to vlasnici stanova na posljednjem katu ili upravitelji zgrada koji proizvode njihove nove funkcije: privatna mjesta za sunčanje ili sušenje rublja, odlagališta stvari, antenske zone…. Tako se krov u svom značenju oblikuje između privatnog i javnog, skrivenog i otkrivenog, zaštićenog i opasnog. U „nadGradnji“ to je izmještanje iz zajedničke javne zone knjižnice, u poluprivratnu situaciju u kojoj svatko kao obilježje fragmenta vlastite osobnosti donosi knjigu. Izmjena gradskog nivoa i perspektive, otkrivanje nedokučivog pogleda, obuhvaćanje grada okom, stara praksa čitanja u sasvim novom okruženju, nosi za sobom začudnost, uzbuđenje, izvjesnu količinu avanturizma i emotivni pomak ka optimizmu.
„Ovim projektom“ kaže Tonka Maleković „ korisnici knjižnice su pozvani da kroz fizičku, kolektivnu situaciju, svojim tijelima i odabranim knjigama, u prostornoj scenografiji ilustriraju pojmove osobnog rasta i razvoja.“ Osobno iskustvo sudionika u procesu insceniranja i fotografiranja transponira se u simbolički prikaz. „Sinegrijom prikazanih elemenata“, kaže umjetnica, „finalni produkt – fotografija, simbolički govori o gradu, zajednici, o pojedincu, o rastu i razvoju, o utjecajima, posljedicama, ali i o aktivnom potencijalu čitatelja/činitelja.“
Izložene fotografije začudnih inscenacija vraćene u zonu svakodnevnih prolazaka, grupni i pojedinačni portreti, grad gledan iz promijenjene perspektive višestruko je pretapanje poznatog i nepoznatog, Sudionici akcije istovremeno su i posjetitelji izložbe / korisnici knjižnice. Njihova je prisutnost dvostruko artikulirana. I drugi će ih prepoznati kao svoje susjede ili ljude s kojima se susreću na ulici, u knjižnici, u trgovini, na tramvajskoj stanici, otvarajući u simboličkom sloju umjetničkog djela prostore za identifikaciju.
 
Irena Bekić
 
Fotografije: Boris Cvjetanović


Tonka Maleković
 
Likovna umjetnica. Rođena 20. 4. 1982. u Zagrebu. Završila Srednju školu primijenjene umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala 2006. u klasi prof. Ante Kuduza. Od 2003. izlagala na 11 samostalnih i većem broju skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica prve nagrade Essl CEE za 2007. godinu, nagrade Zagrebačkog Salona 2009. i HDLU-ove Nagrade mladom umjetniku za 2010. godinu. Iste godine nominirana i za nagradu za suvremenu umjetnost Radoslav Putar.
Stipendije i rezidencije: C.I.A. Pariz, Kulturkontakt Austrija, Beč;  Közelítés Art Association, Pečuh; CHIOSC, Kishinev; P.A.C.T. Zollverein, Essen;  Licht.Blick.Hafen, (Frankfurt Luminale 06), Mainz; CEEPUS, Ljubljana.
Članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjentika, udruge za promicanje suvremene umjetničke prakse, Slobodne veze i Muzeja mlade umjetnosti, Moya, Beč.
Živi i radi u Vrbovcu i Zagrebu.

091 587 7503
tonkapalonka@gmail.com

Sudionici akcije čitaju knjige na krovu zgrade. U pozadini se vidi grad.

Fotografije s otvorenja: Igor Kuduz