Tonka Maleković: Urbane kompostane - Poetični manifest

Instalacija 26.04.2006. - 13.05.2006. Čitaonica i Galerija VN Tonka Maleković
Ova akcija je zahtjev za vraćanjem legitimnosti procesu, propadanju, kaosu i spontanom životu ulice!
Ona je dokument osobnog mikro-otpora prema sveopćoj tendenciji ka sterilizaciji i pasivizaciji životnog prostora (fizičkog i mentalnog) te posljedica vlastitog oduševljenja poetikom 'urbanih kompostana'.

'Urbane kompostane' mjesta su divljeg oglašavanja: izlozi zatvorenih objekata prekriveni gomilama koncertnih plakata, stupovi rasvjetnih tijela na ulicama omotani 'haljinicama' od oglasa, razvodne kutije semafora s tragovima destrukcije plakata, stupovi nadvožnjaka i sl.
To su mjesta prljavštine, gomilanja i truljenja otpadnog materijala, benigne nakupine na tkivu urbanog prostora. Njima bismo logikom svjetonazora moderne civilizacije definitivno pripisali negativan predznak. S druge strane, ona bi nas mogla podsjetiti da sve nastaje iz kaosa, da je prljavština dobra jer potvrđuje svoju suprotnost, da proces truljenja istovremeno rađa novi životni potencijal, da su mijena i metamorfoza prirodni zakoni koji uvijek ostaju iznad artificijelnosti kulture!

Za razliku od komercijalnih formi oglašavanja; velikih, agresivnih i sterilnih citylightova, billboardova i wallscapeova, ova mjesta predstavljaju živo tkivo grada; onaj dio javnog prostora koji još uvijek utiče kontroli, manipulaciji i organizaciji, koji ignorira zakonske propise, ali se razvija organski po svojim vlastitim zakonitostima.
Divlje oglašavanje, vrsta je spontane ulične komunikacije koja ispunjava urbani prostor raznim informacijama te rađa karakterističnu estetiku i vizualni identitet istog.

…agresivne boje nataloženih oglasa s vremenom ispire kiša, oni se raspadaju pod utjecajem vlage i zraka, blijede pod utjecajem sunca, sakupljajući naslage prljavštine i gradskog smoga..

POZIV na sudjelovanje!


Pozivam vas da zajedno sa mnom potražite 'prljavu poetiku' gradskih ulica!


U katalogu se nalazi karta na kojoj su crvenom bojom označene neke karakteristične lokacije divljeg oglašavanja u Zagrebu. Karta služi kao putokaz za vašu potragu!
Prazno mjesto za fotografiju na poleđini kataloga, ostavljeno je da bi 'izložba' bila dovršena vašom inicijativom! Ako pristajete na poziv, u taj ćete okvir nalijepiti fotografiju koju ste sami snimili, a projekt će biti realiziran zajedničkom kreacijom i zajedničkim djelovanjem.

Nadalje, pozivam vas da snimljene fotografije (u bilo kojem formatu) donesete u Galeriju VN 13. 5. 2006. u 20 sati na dan zatvaranja 'izložbe' te da u istoj atmosferi kao i na otvorenju, napravimo malu prezentaciju….
Nadam se da prihvaćate moj poziv

Tonka