Studentska riječ: Filozofija i rod

Tribina 28.03.2024. | četvrtak Gradska knjižnica Početak događanja: 19:00 Galerija Kupola, 3. kat
Filozofija uvijek podrazumijeva dva naizgled suprotstavljena momenta - onaj vječni, izvanvremenski, i onaj povijesni. Kao što najtvrđi idealizam nikada nije u potpunosti očišćen od povijesnog nasljeđa, tako i najradikalniji oblici historizma i materijalizma postaju isprazni i neutemeljeni ako ih se pokuša apstrahirati od onog vječnog, transcendentalnog i apriornog. Povijest nedvojbeno filozofiji daje njezin pojmovni materijal, odnosno, Hegelovim riječima, filozofija je duh vremena izražen u pojmovima.

Tako i pitanje roda danas više nije neko svjetovno i filozofije nedostojno, nego aktualno društveno-političko i filozofsko pitanje koje gotovo bez iznimke, o kojem god da se mjestu, vremenu i diskursu radi, ne prolazi bez kontroverzi. Na prvoj tribini u drugoj sezoni će se stoga pokušati obuhvatiti što više škakljivih, a relevantnih i bitnih pitanja o ovoj temi. (L. M.)

Gošća: prof. dr. sc. Ankica Čakardić
Urednik i voditelj: Luka Mayer, student Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Ankica Čakardić doktorirala je 2008. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2007. do 2010. predavala je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta u Rijeci, gdje je bila predstojnica Katedre za kulturalnu teoriju i diskursne studije. Od 2010. zaposlena je kao docentica, a od 2020. kao izvanredna profesorica i predstojnica Katedre za socijalnu filozofiju na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Tu ostvaruje interese za socijalnu i političku filozofiju s naglaskom na marksizam, suvremenu filozofiju, filozofiju roda te feminističku i luksemburgijansku kritiku političke ekonomije.
 
Program je nastao u suradnji Knjižnica grada Zagreba - Gradske knjižnice i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pokrenut je s ciljem da se studentskoj populaciji omogući javno propitivanje tema koje ih zaokupljaju, u razgovoru sa sugovornicima koje sami odaberu, u prostoru Gradske knjižnice, kao i u online dostupnoj snimci tribine.
 
Vaše nam je mišljenje važno, zato molimo odvojite trenutak za kratku anketu: https://tinyurl.com/yc5phm4n!
E-pošta: studentska.rijec@kgz.hr
 
Uredništvo tribine: Sara Džapo, Ivana Fištrek