Trnjanska Savica: "Čije ime nosi moja ulica?"

Kviz 15.07.2023. - 31.12.2023. Knjižnica Savica Odjel za odrasle
Sretan nam rođendan! 

Prije 30 godina, dana 15. srpnja 1993., svečano je otvorena Knjižnica Savica kao ogranak Narodne biblioteke Marin Držić (od 1996. Knjižnica Marina Držića). Kako je naselje osamdesetih godina izgradnjom i doseljavanjem novih stanovnika znatno naraslo, pojavila se potreba za otvaranjem knjižnice u tom dijelu Trnja. Iako je u planu za knjižnicu predviđen prostor od 500 četvornih metara na kraju je ipak smještena u prostor od 200, u kojem se i danas nalazi. Jedan od prvih programa održanih u knjižnici bio je niz tribina pod nazivom „Čije ime nosi moja ulica?“ na kojima se govorilo o znamenitim osobama čija imena savičanske ulice nose. Na tribinama su sudjelovala poznata i istaknuta imena tadašnje zagrebačke kulturne scene: Boris Senker, Mirko Tomasović i Nikola Batušić.

Posebnost Knjižnice Savica od prvoga dana jest računalno obrađen cjelokupni fond, a pristup internetu za korisnike postojao je već 1999. godine. Inovativnost i hod ukorak s vremenom bili su i ostali zaštitni znak naše knjižnice. Tijekom godina u njoj su se odvijali različiti programi i začinjali projekti koji su potom prerastali njezine granice poput Sata informacijske pismenosti, Slikosata, pilot-projekta „Zelena knjižnica“… Knjižnica se ponosi prvim i najdugotrajnijim volonterskim programom u Knjižnicama grada Zagreba, koji je ostvaren u suradnji s dr. sc. Vesnom Turčin, stanovnicom Savice, koja od 2004. godine do danas vodi program informacijskog opismenjavanja osoba treće životne dobi. Godine 2007. Knjižnica Marina Držića integrirana je u mrežu Knjižnica grada Zagreba.
Prve godine, prema podatcima iz 31. prosinca 1993., brojili smo 1655 članova i knjižni fond od 8149 svezaka, dok fond prema podatcima s kraja 2022. godine obuhvaća 20 254 jedinice građe, a aktivnih je članova 3456.

Dostigavši zrelost jedne tridesetogodišnjakinje, naša knjižnica nastavlja rasti i razvijati se, i po statističkim pokazateljima posudbe, članstva i obrtaja fonda, i po kvaliteti programa i aktivnosti, uvijek u službi i na zadovoljstvo svojih korisnika, pretežito stanovnika Trnjanske Savice. Od onih najmlađih, koji se u knjižnicu upisuju tek izgovarajući prve riječi, i intuitivno uranjajući u čaroban knjižnični svijet priča, do naših najdugovječnijih članova, koji nam često govore kako bez knjiga zapravo uopće više ne mogu usnuti.

O važnosti naše knjižnice, u dobrim i lošim vremenima, svjedoče i komentari naših dragih korisnika. Izdvojili smo jedan koji se odnosi na razdoblje pandemije, teško razdoblje koje je, nadamo se, konačno iza nas: „Prošla godina je bila izuzetno teška, što zbog covida, zbog potresa i svih ograničenja koja su bila potrebna, ali i stresna. Zahvaljujući vama imali smo osjećaj da nije sve stalo. U pravom trenutku bili ste tu za nas, dijelili strahove i svoje vrijeme s nama i za nas. Imate dobre, profesionalne i empatične zaposlenike. Sve pohvale što nas niste razočarali u ovim teškim vremenima i što postojite u ovom našem kvartu prepunom kafića i kockarnica; prava ste oaza za nas i našu djecu, održavate duh čitanja, knjige i čitaonice, igraonice. Baš smo sretni što vas imamo, bez patetike, baš nam trebate i hvala na vašem postojanju i trudu.“ (Marija Petranović)

Kako bismo se barem na trenutak vratili na same početke i rekreirali onu prvu slavnu godinu postojanja Knjižnice Savica, za vas smo pripremili kvartovski kviz o imenima ulica, parkova i ustanova na Trnjanskoj Savici, koji se temelji upravo na onom našem prvom knjižničnom programu „Čije ime nosi moja ulica?“.   
Kliknite na poveznicu na kviz: https://bit.ly/3JY14RY

Sve fotografije korištene u kvizu nastale su prilikom knjižničarskih šetnja naseljem.