Udruga „Vladimir Maleković“ | Korizmeni i uskrsni običaji u brdovečkom kraju
DRAGOCJENOST USKRSNIH BLAGDANA U OKRILJU OBITELJI
korizmeni i uskrsni običaji u brdovečkom kraju
korizmeni i uskrsni običaji u brdovečkom kraju
Blagdan Uskrsa slavi se više od trinaest stoljeća u svijetu, a sama riječ Uskrs dolazi od glagola uskrsnuti, oživjeti.
Nakon karnevala i poklada od čiste srijede, pepelnice počinje vrijeme korizme, koja se obilježava strogim postom i pokorom, izbjegavaju se bučna veselja, svadbeni obredi. To razdoblje traje četrdeset dana, a kršćani se pripremaju za duhovnu obnovu. Mnogi se u to vrijeme odriču onog u čemu najviše uživaju: pušenja, pića, kave, hrane i slatkog. Obavlja se križni put, i to dva puta tjedno, prošecije prolaze od kapele do kapele uz molitvu.
Nedjelja prije samog Uskrsa naziva se Cvjetnica ili Cvitna nedila. Ujutro se na misu donose grančice drijenka, ili u novije vrijeme masline, a iste se posvećuju. Latice cvijeća, ljubičice, jaglaci, tratinčice stavljaju se u lavor i mladi se umivaju cvjetnom vodom.
Tjedan prije Uskrsa naziva se još Veliki tjedan ili u Brdovcu Veliki keden. U tom se tjednu obavljaju radovi spremanja u kući, oko kuće, u staji, kocima. Peku se kolači. Od velike srijede više se ne smije raditi na zemlji, već se kršćani više posvećuju molitvi.
Na Veliki četvrtak vežu se zvona u crkvi i prestaju zvoniti i obavlja se korizmena ispovijed.
Na Veliki petak obavlja se križni put.
Na Veliku subotu boje se pisanice na prirodan način tako da se kuhaju s bijelim lupinkama, u naribanoj cikli ili među listićima špinata kako bi se dobila šarolikost boja.
Na sam Uskrs na blagoslov se nose košarice s hranom. Košarice se poredaju po strani kapele, a svećenik prolazi po sredini i blagoslivlja svaku košaricu. U domaćinstvima se za doručak postavlja svečani stol: na tanko narezana šunka, pisanice, orehnjača i makovnjača, pletenica premazana žutanjkom, mladi luk, naribani hren, a nakon molitve i zajedničkog blagovanja pije se bijela kava. Za objed se obično sprema juhica s domaćim rezancima, pečena kokoš i pečeni krumpir.
Na Uskrsni ponedjeljak obilazi se rodbina uz čestitku: Sretan Uskrs!
Uskrs je veliki blagdan za obitelj, zajedništvo i druženje koji postaju neprocjenjive dragocjenosti.
Đurđica Haladi
predsjednica Udruge „Vladimir Maleković“
predsjednica Udruge „Vladimir Maleković“
