Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja: Glasovi gradske zimnice

Izložba 22.12.2009. - 16.01.2010. Čitaonica i Galerija VN Bojan Mucko
autor: Bojan Mucko / koncept: Sonja Lebos

Jedna od polaznih postavki projekta RES URBANAE problematika je sadržajnog odumiranja zagrebačkih ključnih ulica, tih gradskih energetskih tokova te svođenje istih na prometne koridore. Nakon skeniranja istočne gradske osi – Maksimirske ulice, projekt se privremeno fokusira na zapadnu gradsku os – Ilicu. Zagrebačka najduža ulica, potrošački tako reprezentativna od Trga bana Jelačića do Britanskog trga, od Britanca do Okretišta nesmiljeno se troši u neujednačenoj borbi obespravljenih malih gradskih obrta i gradske administrativne uprave. Prazni lokali isćitavaju se kao znakovi netransparentnih tranzicijskih politika.

Galerija VN privremeno postaje istraživačkom bazom, potom točkom refleksije, a u konačnici privremenom smočnicom u koju se smješta Gradska zimnica. Od 22.12.2009. do 16.1.2010. otvaraju se staklenke Gradske zimnice i oslobađaju se njeni glasovi.

Projekt Glasovi gradske zimnice započet je u okviru platforme RES URBANAE posvećene urbanim studijama Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja.
Platforma RES URBANAE podržana je sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.