Umjetnost (u)lice, sekvenca 1

Izložba 04.06.2007. - 23.06.2007. Čitaonica i Galerija VN The London Police / Tonka Maleković
autori: The London Police / Tonka Maleković

Umjetnost (u)lice, sekvenca 1
, potenciranje je susreta street art kolektiva The London Police, prepoznatljivog po grafički jasnim, duhovitim i upečatljivim čovječuljcima koji žive po gradovima diljem svijeta i Tonke Maleković, vizualne umjetnice čiji se rad bavi gradom kao materijom i prostorom kreativne akcije (Urbane kompostane, Karantena).
Iako naizgled udaljeni u formalnim aspektima svojih zapažanja i tragova šetnji po gradu, Tonka Maleković, kao i The London Police kritički promišljaju grad i potenciraju konstruktivnu intervenciju unutar njega. Jer, vrlo je često javni prostor uzet zdravo za gotovo, pasiviziran i prepušten diktatima ekonomskih moći.
I Tonka i The London Police polaze od postavke da je grad živi organizam kojeg čine svi faktori i sudionici društvene igre, od onih komunalnih, do onih malo manje uokvirenih, te da je kreativni glas mogući odgovor na ustaljene procese u društvu. U svojim umjetničkim strategijama neprestano će ispitivati prostore za javno sudjelovanje, vođeni idejom parazitiranja kao jedne od mogućih metoda komentara i pronalaska vlastitog mjesta unutar normativa grada. Tako je Tonka, u jednom od prošlih projekata prolaznicima ponudila olovku i okvir djelovanja na prostorima kanti za smeće, a već duže vrijeme sustavno bilježi fenomen divljeg plakatiranja i sve veće pokušaje suzbijanja istog, dok The London Police ispunjava urbani prostor svojim ladsima šireći vizualno pročišćen i propagandno neopterećen signal u urbanim prostorima diljem globusa.
Izložbena prezentacija u Galeriji VN okvir je i art legitimizacija njihovih djelovanja, ali i moguća platforma za razmjenu iskustava i zajedničku akciju. Njihov susret ostaje nepredvidljiv i nesigurnog rezultata, kao uostalom i sam grad...
Projekt Umjetnost (u)lice, sekvenca 1, uvod je u daljnja bilježenja i umjetnička istraživanja urbanog okoliša, koja će se nastaviti i u dijelu grada gdje upravo nastaje novi prostor Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb.

Jasna Jakšić, Lea Lasić, Ivana Meštrov
 
 
Umjetnost (u)lice