URBANA metaFORA 2018. - nagrađeni

Natječaj 24.04.2018. - 31.05.2018. Knjižnica Vladimira Nazora
U Noći knjige središnji događaj bilo je proglašenje pobjednika natječaja za kratku priču na temu grada, URBANA metaFORA 2018.

U konkurenciji se našlo 117 priča pristiglih iz svih krajeva Hrvatske i iz inozemstva (tri priče iz Bosne i Hercegovine, jedna iz Austrije). Autorica je bilo čak sedamdeset, što je velika prednost u odnosu na 46 autora. Najstariji autor ima 88 godina, a troje najmlađih ima 16 godina. Gotovo polovinu priča poslali su i ove godine autori između 20 i 35 godina starosti, što svjedoči o mladosti i popularnosti kratke priče. 

Prvonagrađena je priča Sasvim običan dan Ines Gverić Korkut  iz Zagreba.
Drugo mjesto osvojila je priča Fontane i medvjedi Tajane Vujnović iz Zagreba.
Treće mjesto zauzela je priča Berlin Gorana Paladina iz Zagreba.

Žiri u sastavu: Ludwig Bauer, Rade Jarak, Natalija Miletić, Tanja Radović i Srebrenka Peregrin (pobjednica prošlogodišnjeg natječaja) odlučio je također pohvaliti još tri pričeČetiri crveno-bijela kruga Olivera Linzbauera iz Zagreba, Tko je ovdje lud? Milenka Margete iz Mostara i Meci iznad Bukovca Sanje Smiljanić iz Zagreba.

Nagrađene priče scenski su uprizorili glumci Kazališta „Ivan Goran Kovačić“ Zrinka Antičević i Marko Movre.

Glavne nagrade – dvije radionice kreativnog pisanja donirao je Centar za kreativno pisanje (CeKaPe), a hvalevrijedan nagradni fond donirali su nakladnici (Alfa, Fraktura, Hena Com, Knjiga u centru, Mala zvona, Meandarmedia, Mozaik, OceanMore, Sandorf).

Nagrađeni autori dobili su također i besplatno članstvo na godinu dana u KGZ-u.

Ispričavamo se zbog našeg propusta - u propozicijama natječaja nismo precizno naveli do kojeg datuma priče koje smo zaprimili moraju ostati neobjavljene. Ubuduće ćemo striktno odrediti datum, kako ne bi bilo različitih tumačenja.


Istovremeno, završio je natječaj za kratku priču metaFORA2018. i u Sloveniji. Mestna knjižnica Ljubljana, u okviru Sporazuma o suradnji Knjižnica grada Zagreba i Mestne knjižnice Ljubljana, pridružila se našem projektu i raspisala za slovensko govorno područje metaFORU2018. – urbana zgodba – natečaj za najboljšo kratko zgodbo.

Rezultati slovenske metaFORE2018. izgledaju ovako:
Prva nagrada: Inšpektor Fuchs in njegova mavzerka – Primož Vidovič
Druga nagrada: Komad tega prekrasnega večera – Aljoša Toplak
Treća nagrada: Mesto – Katja Gornik

Fototografije s programa Noći knjige u Knjižnici Vladimira Nazora pogledajte ovdje.

 
Grb grada Zagreba

  Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.

metaFORA 2013. / 2014. / 2015. / 2016. / 2017.