Utjecaj prehrane na zdravlje

Predavanje 08.04.2024. | ponedjeljak Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Početak događanja: 18:00 Multimedijalna dvorana Andrea Tomljenović
www.pixabay.com
Doktorica prirodnih znanosti Andrea Tomljenović održat će predavanje o utjecaju pretilosti i nepravilne prehrane na stvaranje cijelog niza zdravstvenih problema.
 
Je li problem u genetici ili u okolini?
Može li pojedinac svjesnom promjenom navika i stila života unaprijediti svoje zdravlje?
Što sve podrazumijeva takva promjena?
 
Današnji način života donosi prekomjernu tjelesnu težinu i kronične bolesti. Još u dječjoj dobi usvajaju se navike i ponašanja te stvaraju predispozicije za kasnije probleme u životu. Prehrambene namirnice uglavnom su rafinirani, preslatki, preslani proizvodi s različitim kemijskim dodacima visoke kalorijske, a male nutritivne vrijednosti. Debljina i nepravilna prehrana donose niz zdravstvenih problema i metaboličkih poremećaja kao što je sve prisutniji metabolički sindrom koji se očituje kao niz povezanih poremećaja: visoki krvni tlak, visoke masnoće, inzulinska rezistencija. Mnogima je debljina samo estetski problem, a danas se već kategorizira kao bolest. Na vrhu smo ljestvice po pretilosti i kroničnim bolestima. Je li za to kriva genetika ili okolina? U našoj je moći promijeniti negativan trend svjesnom promjenom navika i stila života.
 
Andrea Tomljenović, doktorica je prirodnih znanosti, diplomirala je molekularnu biologiju i ekologiju, radila je na fakultetima i znanstvenim institutima u zemlji i inozemstvu na problematici o utjecaju toksikanata na reproduktivni sustav, na matičnim stanicama i na antropološkim istraživanjima metaboličkog sindroma, a poseban joj je interes psihosomatika, utjecaj prehrane, stresa i načina života na zdravlje. Smatra da se bolestima treba pristupiti holistički i utjecati na uzrok, a ne na posljedice.