UZORAQ - string art

Izložba 19.03.2024. - 11.04.2024. Knjižnica Marina Držića
String art je oblik umjetnosti koji koristi niti ili konce postavljene na podlogu kako bi se stvorili različiti oblici, uzorci i slike. Kroz precizno pozicioniranje i povezivanje niti, moguće je stvoriti širok spektar apstraktnih kompozicija. Ova tehnika kombinira matematičku preciznost s kreativnim izražavanjem, pružajući mogućnost istraživanja igre linija, boja i tekstura.

Četiri elementa se tradicionalno povezuju s osnovnim gradivnim elementima svemira: vodomvatrom, zemljom i zrakom. Ovi elementi imaju duboko kulturno, simboličko i filozofsko značenje u kolektivnoj svijesti ljudi.

Zemlja: Simbolizira stabilnost, plodnost i čvrstoću. Povezana je s plodnom zemljom, rastom biljaka i osnovnom stabilnošću života. Zemlja je majka koja hrani i podržava život.

Voda: Simbolizira fluidnost, promjenu i vitalnost. Esencijalna je za život i povezuje se s emocionalnom, duhovnom i fizičkom čistoćom. Također je simbol obnavljanja i transformacije.

Zrak: Predstavlja slobodu, misao i intelekt. Zrak je vitalan za disanje i život, ali je također i simbol prostranstva uma, ideje i komunikacije.

Vatra: Simbolizira strast, energiju i transformaciju. Vatra može donositi svjetlost i toplinu, ali isto tako može biti i destruktivna. Povezuje s duhovnom snagom i unutrašnjom energijom.

Adriana-Barbara Crnica rođena je u Zagrebu. Stomatolog je i u poslu stalno koristi vještinu prstiju i ruku. Adriana u stomatologiji uživa, ali istovremeno osjeća da joj još nešto u tom radu nedostaje. To nešto pronalazi u umjetnosti struna (string art).

Album UZORAQ - string art pogledajte OVDJE.