Valerija Pavić: Breze

Izložba 11.05.2015. - 25.05.2015. Knjižnica Sesvete Galerija Oblok

 
Galerija Oblok predstavlja izložbu Breze autorice Valerije Pavić. Otvorenje izložbe bit će 11.05.2015. s početkom u 19 sati.
 
Valerija Pavić rođena je 1977. u Zagrebu, a djetinjstvo provela u Kanadi. Po povratku u Zagreb kreće u XVI gimnaziju, a kasnije se ponovno vraća u Kanadu gdje se upisuje na Sveučilište za primijenjenu umjetnost i tehnologiju St. Clair.

Odmalena se bavila gimnastikom te je osvojila višestruke medalje na natjecanjima. Osim kada slika, svoje slobodno vrijeme voli provoditi u prirodi; roni, planinari i istražuje špilje po Hrvatskoj. Radi u Geonatura grupi u Zagrebu, u atmosferi prirodoslovaca, biologa i ljubitelja prirode te tu nerijetko i pronalazi nadahnuće vezano za slike prirodnih ljepota.

Bavi se umjetnošću od srednjoškolskih dana, a bila je i polaznica tečaja crtanja kod umjetnika Hrvoja Majera.

Članica je i više društava među kojima su Yale Univerity Art Gallery, Saatchi Gallery at the Duke of York’s HQ, World Environmental Organization te Jean Michael Cousteau’s Ocean Future’s Society.

Kao primarni medij likovnog izražavanja koristi akril te često paletnim noževima povlači oštre crte i na taj način na svojim slikama naglašava reljefe. Motiv prve samostalne izložbe su breze koje su ju svojom elegancijom, formom i pomalo mističnom prirodom oduvijek oduševljavale.  Smatra se da su oči prozori u dušu čovjeka, tako i breza otkriva svoju ćud svojom korom te svoju moć prilagodbe okruženju u kojem se nalazi. Slike su kompozicijski uglavnom statične, dok njihova dinamičnost proizlazi iz detalja; boje, reljefa te kontroliranih mrlja nastalih potezima paletnog noža.  Paralelno s tim, duh se breza prilagođava pozadini u kojoj se nalazi, poput suvremenog čovjeka u ovom svijetu kojim je okružen. 
 
e-mail: valpavic@gmail.com