Van maternice

Izložba 21.12.2005. - 10.01.2006. Čitaonica i Galerija VN
Rektorova nagrada, koju dodjeljuju Sveučilišni senat i Rektor sveučilišta, namijenjena je iznimno uspješnim studentima kao poticaj u daljem studiranju. Nagrada se dodjeljuje jednom u akademskoj godini i to za najbolje seminarske radove, stručne radove, umjetnička djela ili za iznimni uspjeh na studiju.

Dobitnici Rektorove nagrade u akademskoj godini 2004/2005:
Tanja Perišić_Danijela Philipp_Maja Rožman_ Danijel Srdarev

Tri skulpture koje će izložiti Tanja Perišić na izložbi, čine jedinstvenu kompoziciju u nastajanju. Prva prikazuje amorfnu energiju unutar tijela. Umjetnica želi učiniti nevidljivu energiju vidljivom te je materijalizira kroz skulpturu. Linije skulpture funkcioniraju kao „izohipse“ koje predstavljaju najviše i najniže energetske točke. Dvjema bojama mramora umjetnica nam predstavlja koncept yin-yanga.
Vodeći se istom logikom, umjetnica stvara i drugu skulpturu; to je grafički prikaz energetskog razgovora između ljudi. Nastoji izgraditi prirodnu harmoniju u svojim radovima, što se može shvatiti kao konverzacijska gramatika energija, sa svojim slojevima u boji.
Treća skulptura kompozicije funkcionira kao toranj koji prima energiju Sunca i predaje je Zemlji.
Danijela Philipp nije ostavila podatke u katalogu iz za sada nepoznatih razloga. Odlučila je ostati zagonetka do trenutka otvaranja izložbe
Ipak nam je uspjela reći nešto:
„Slika iz kataloga ima vezu s postavom. Ostavit ću vam nekaj dole na podu pa si to pročitajte, kasnije me nađite i pitajte. Razmišljam da li da postavim video zid ili ne, vjerujte, i ja ću ga prvi put vidjeti na taj dan otvaranja.
Treba mi se osigurati transport kukuljica do galerije, jako pažljivo. S barem troje ljudi.
I pronaći se mora ona lijepa djevojka, jer bez nje to nije to. A onaj dečko koji je dobar s tehnikom isto, lociraj ga i dovuci u galeriju.“
Mlada umjetnica Maja Rožman koristi razne medije pomocu kojih realizira interakciju sa promatracem. Ovoga puta stvara kompoziciju u koju prilaže umjetnička djela uporabnog karaktera te porucuje publici_izloške smijete uzeti, ali uz uvijet da potpišete i ostavite nove. Na taj način postiže dinamiku postava koji se neprestano mijenja, te propituje tko je autor? i što je umjetnost?
Ako predpostavimo da je umjetnost odraz društva, koliko je kulturna kulturna scena? ..pricekajmo da razmjena pocne..
Danijel Srdarev predstavlja zanimljiv rad koji se ostvaruje jedino promatranjem i svjedočanstvom onih koji gledaju. Sudionici kreću na „put“ pomoću transportacijskog pogona. Kamera snima njihove doživljaje, izmjene svjetla i sjene, vjetra i ugođaja koji umjetnik stvara svojim radom. Entuzijazam, umor i ekstaza vidljivi su na licima sudionika nakon proživljenog zadovoljstva proisteklog iz želje za istraživanjem tijekom putovanja.
Doživljaj je pojačan pozadinom.
Ova saznanja nisu potpuno istinita niti lažna, kao što i uostalom nije ni znanje koje nam pružaju klasična djela.

Sanem Eyigun

Prijevod s engleskog: Ana Vučica


Van maternice     Van maternice