Vanda Jurković: Spatium infinitum

Izložba 01.10.2019. - 18.10.2019. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 4.10.2019. u 19 sati Galerija Oblok

Spatium infinitum ili "beskrajan prostor" čine nizovi reljefa kiparice Vande Jurković koji su modelirani iz papira u tehnici papier-mâché. Maštoviti opus ove autorice prikazuje zamišljene beskonačne prostore nastale u njezinom svijetu ideja. U tim prostorima se u ritmu prožimaju množine elemenata i ploha stvarajući nove prostorno-vremenske odnose.

Ovi vizualno bogato izgrađeni artefakti nalaze se na zidovima kao suvremena razmišljanja o dizajnu interijera. Unutar izložbenih prostora ti su reljefi rezultat autoričinog sustavnog promišljanja o strukturama i teksturama, o elementima i njihovim pozicijama. Ondje kao da se radi o raznovrsnim događanjima s pulsacijama i intervalima koji se mijenjaju prema rasvjeti što ih obasjava. Medij papira je u tim djelima iskorišten posve inventivno, scenografski, omogućujući efekte svjetla i sjene te maštovite vizije na zidu.
Reljefne plohe međusobno su raznolike jer umjetnica u svom radu nije opredijeljena za jedan pristup nego uvijek traga za novom artikulacijom plohe, novim usmjerenjima, novim preslagivanjima, novom dinamikom, koja će biti dana kroz nove oblike dugogodišnjeg traženja ritmičnih rješenja.
Jedinstvene kompozicije su mali taktilni univerzumi ekspresivnog karaktera koji ujedinjuju čvrstu tvar s jedne strane i iluzionizam s druge. Metafizički je to spoj virtualnog i realnog, nestvarna vizija dubina, apstraktnih elemenata koji se transformiraju u nešto neobično, duhovno i introspektivno.
Taj spoj elementarnog i duhovnog širi se do neslućenih dubina i cjelokupna Vandina poetika iskazuje imaginarne doživljaje i unutarnja razmišljanja ostavljajući gledateljima prostor proživljavanja viđenog.
Bogatstvo je elemenata i ploha koje titraju i sugeriraju nove prostore metafizičkog karaktera. Promatranjem tih metamorfoza oblika dobiva se osjećaj meditativnosti i kontemplativnosti koje izviru iz svijeta ove autorice.
Zaključimo, umjetnicu odlikuje izvanredan osjećaj za izrazito unikatne zamisli prostornih pojmova. Gledatelja iznenađuje osjetljivim intuitivnim pristupom prilikom osmišljavanja dizajna koji je konceptualno jasan i suveren.
Za kraj treba reći i da u Vandinom radu postoji posve vidljiva sloboda i predanost igri stvaranja.

Dr. sc. Martina Kač Nemanič, dipl. dizajnerica


Vanda Jurković diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani i doktorirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2001. godine radi na Grafičkom fakultetu, trenutno u svojstvu docentice na Katedri za dizajn i slikovne informacije. Do sada je imala 36 samostalnih izložbi i sudjelovala je na 80 skupnih izlaganja. Članica je HDLU-a i ZadArt. Pobjednica je javnog natječaja u 2013. godini, za izradu statue nagrade Fantastic Zagreb Film Festival sa skulpturom "Lebdeći tramvaj". Dobitnica je pohvale žirija na natječajnoj izložbi Biennale Mozaika Rijeka iz 2013. godine, za mozaik "Mrtva priroda", te pohvale žirija na natječajnoj izložbi 8. Međunarodnog festivala umjetničkih zastavica 20 CEST IS D BEST ZAGREB za zastavicu "Nekonvencionalna ljubav" u 2016. godini. Iste godine dobila je pohvalu žirija za skulpturu manifestacije "Moslavačke minijature". Pobijedila je i na natječaju za najbolju zastavicu Cirkobalkan festivala 2018. godine.

Vanda Jurković
Mobitel: 091 7847296
E-mail: vandalonia@yahoo.com

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.