Vedran Perkov „You Got It!“

Izložba 01.03.2007. - 14.03.2007. Čitaonica i Galerija VN Vedran Perkov
Morbidnost i nelagoda obilježja su novog ambijenta splitskog umjetnika Vedrana Perkova pod nazivom „You Got It!“. Posredovanost svijeta putem medija i manipuliranje informacijama u kreiranju i kontroli javnog i osobnog mnijenja, polje je interesa autora koji tu cjelokupnu problematiku smješta u okružje zabave kao općeg mjesta postizanja sreće i zaborava. U višenamjenskom prostoru galerije koja je ujedno i čitaonica umjetnik taj odnos povezuje ludičkim momentom kojeg utjelovljuju tri tipa automata za igre tvoreći tri serije: poker aparati, video igre, fliperi.
Izlažući samo njihove forme, Perkov se koristi sebi osobitom metodom: preuzima postojeće objekte iz svakodnevnice, oduzima i mumificira im svaku funkciju, pretvarajući ih u ogoljene, minimalističke oblike koje koristi na razini simbola. Također, transponira ih u drugi materijal: fliperi su sačinjeni od drveta, aparati za poker kao i video igrice od gipsa čime im oduzima šarenilo i sva ostala obilježja koja posjeduju u svom originalnom izdanju. Tim obratom umjetnik predmete izmještene iz zbilje prerađuje na nivo ikona. Uglancane industrijski proizvedene mašine ne polira do savršenstva već ih izrađuje ručno, ostavljajući predmete grubo obrađenima. Svodeći kič na monokromne ljušture autor ih postavlja poput spomenika u prostor galerije.
Simulirajući igraonicu, Perkov radom također uspostavlja složeni zaplet između stalnih čitača-umirovljenika galerije i utjecaja kojeg mediji imaju na njih. Mjesto izlaganja je svojevrstan dnevni boravak umirovljenika koji svoje vrijeme koriste kako bi se putem dnevne štampe informirali o svijetu kojem sve manje aktivno pripadaju. Čitanje je umirovljenicima razbibriga, razonoda i zabava, pa je čitaonica njihovo utočište o kojem su ovisni. Ovisni su također o vijestima koje čitaju i koje im oblikuju sliku stvarnosti. Oni gotovo postaju strojevi za 'gutanje informacija' što se na metaforičkoj razini veže uz rad pod nazivom „High Score“. To su riječi koje su se ispisivale s imenima i rezultatima najboljih igrača na konzolnim igrama, preteči kompjuterskih igrica. A upravo su posljednje suvremeni oblik zabave, ekvivalent zabavi u čitanju starijih generacija koje posjećuju galeriju.
„Pun bonus“ je krajnji zgoditak na fliperu i naziv skulptura koje se nadovezuju na umjetnikov pesimizam glede pozicije i stanja u postmedijskom društvu, koji je do krajnosti pojačan činjenicom da su to drveni objekti koji djeluju poput ljesova s nadgrobnim pločama.
Vedran Perkov također izlaže 'biste'. Poput portreta povijesno i kulturološki važnih osoba, u zlato obojene forme poker aparata, također su imenovane po dobitnoj kombinaciji koju sačinjava niz od pet istovjetnih simbola. Instalacija „Pet istih“ sastoji se od upravo toliko gotovo unificiranih odljeva, na kojima se ipak primjećuju razlike odnosno posebnosti svakog, upućujući na još jednu od boljki površnog zahvaćanja svijeta – generalizaciju. Umjetnik postavlja spomenike u ime mogućeg složenijeg uvida u stvarnost.
Krajnje metaforičan, kritičan, gorko-ironičan, Perkov postavlja site-specific rad u kojem potencijalnu igraonicu preoblikuje u groblje-zabavište. Njega ne sačinjavanju zastarjeli strojevi, nego spomenici osobama koje su postale automati s točno uspostavljenim sustavom vrijednosti te površnim, manipulativnim i ispraznim izvorima povezivanja sa svijetom – medijima, dok je sve uronjeno u razbibrigu. (Sunčica Ostoić)


Životopis

Vedran Perkov rođen je 29. 10. 1972. u Splitu. Godine 1991. maturirao je u splitskom “Školskom centru za primijenjenu umjetnost i dizajn”, smjer grafički dizajn.. Diplomirao je slikarstvo 2002. godine na “Accademia di Belle Arti di Brera”, klasa prof. Diego Esposito u Milanu, Italija. Od 2004. radi kao viši asistent na Odsjeku slikarstva Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Od 2004. član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika - HULU, Split, a od 2005. član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – HZSU. Izlagao je na samostalnim izložbama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Poreču i Milanu, te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.