Vedran Sminderovac: Geometrija ulice

Izložba 30.09.2023. - 27.10.2023. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 2. listopada u 19 sati. Galerija Oblok
V. Sminderovac
Vedran Sminderovac rođen je 1985. godine u Zagrebu gdje živi i danas. Član je Fotokluba Zagreb od 2021. godine. Iako se počeo baviti fotografijom prije 10 godina, ozbiljniji (i plodniji) pristup fotografiji počinje prije 3 godine kada se autor pronalazi u fotografiranju ulice. Voli uličnu fotografiju jer je začudna, nekad nevjerojatna, neponovljiva (od subjekata do kulisa). Navodi kako teži ukomponirati arhitekturu u svoje fotografije baš zbog geometrije i reda koje nam arhitektura unosi u svakodnevicu. Kao uzore navodi Henrija Cartier-Bressona, a od domaćih autora Stanka Abadžića– njihove ulične fotografije imaju estetiku i senzibilitet kojoj i sam teži.
Dobitnik je prve nagrade u kategoriji „Slobodna – u boji“ na međunarodnoj izložbi fotografija „2. Split foto Salon“ 2023. godine. Na natječaju „7. Kultura u fokusu“ 2022. godine osvojio je prvo mjesto u kategoriji „Nepokretna kulturna baština, spomenici i arhitektura“. Na međunarodnom „40. Zagreb Salonu“ 2022. godine dobio je FIAP brončanu medalju, a na „39. Zagreb Salonu“ 2020. godine FIAP počasnu vrpcu. U studenom 2022. godine imao je prvu samostalnu izložbu „Geometrija ulice“ u Galeriji „Vladimir Horvat“ u Zagrebu, dok je u ožujku i srpnju 2023. godine imao istoimene samostalne izložbe u galerijama Fotokluba Zagreb i Fotokluba Split. Istovremeno izlaže na brojnim skupnim izložbama.
 
Vedran Sminderovac
099 2642856
vedran03@gmail.com
https://vsminderovac.wordpress.com/
https://www.instagram.com/vedran.sminderovac/
 
 
Geometrija ulice
 
Geometrija, njezina grafičnost, nekada raskoš, a nekada njezin minimalizam, svuda su oko nas– u oblicima, linijama, uzorcima, teksturama, sjenama, kontrastima i sjecištima koji često igraju svoju igru i pričaju vlastitu priču. Unose red u životni nered.
Svjetla svakog godišnjeg doba i svakog doba dana crtaju neku svoju geometriju i čine zanimljive kulise uličnoj pozornici. A kada se čovjek nađe u toj geometriji nastaje poseban spoj savršene ravnoteže.
Fotografije su nastale u posljednje dvije godine. Većina ih je nastala u Zagrebu dok su ostale iz Osijeka, Pariza, Beča, Ljubljane i s naše obale, odnosno Pelješca, Korčule, Brača, Istre i Visa.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.