Vedska mudrost

Predavanje 14.03.2019. | četvrtak Knjižnica Tina Ujevića Početak događanja: 18:00 sati
U ime Međunarodnog društva za svjesnost Krišne u Zagrebu, ISKCON Zagreb (Hare Krisna zajednica) i Veleposlanstva Indije
U Knjižnici Tina Ujevića, održat će se predavanje na temelju nekoliko drevnih stihova iz veda, a svaki od njih bit će popraćen slikom kineske slikarice predočavajući tako istovremeno zanimljivu kombinaciju dvije kulture i dvije grane umjetnosti.
Knjiga koja je nedavno tiskana na hrvatskom jeziku, kratko je izdanje poglavlja "Opis jeseni" u sklopu velikog epa indijske književnosti  Srimad Bhagavatama.
Ova mudrost izvorno je na sanskrtu napisana prije 5.000 godina, dok je Bhaktivedanta Swami Prabhupada preveo te drevne stihove i dao kratke komentare te je učinio dostupnom i razumljivom zapadnom čovjeku. Samu knjigu je pripremio još 1961. godine za Konferenciju za njegovanje ljudskog duha, koja se trebala održati u Japanu. Prabhupada je želio pronaći umjetnika s dalekog istoka koji bi te stihove ilustrirao - čak je napravio skice kako bi slike trebale izgledati. Nažalost, zbog okolnosti nije uspio otići na taj kongres. Tek nakon njegove smrti, knjiga koja je postala jako popularna, dobila je svoje ilustracije od velike kineske umjetnice gospođe Li. Njen Gongbi stil slikanja zajedno s Prabhupadinim pjesničkim opisima čine jedinstven spoj dvije najstarije svjetske kulturne tradicije -indijske i kineske.

Dalibor Marić predstavit će dio tih ilustracija kroz slajdove uz prateće stihove i ukratko objasniti njihovo značenje predočavajući svevremensku dimenziju stihova napisanih prije 5.000 godina koji su u potpunosti relevantni i za sadašnje doba u kojem živimo.