Vendi Vernić: Priče 1,2,3,4,V

Izložba 22.05.2023. - 06.06.2023. Knjižnica Vladimira Nazora Vendi Vernić
Autorica je za ilustracije u ovoj knjizi za djecu čuvenog francuskog pisca teatra apsurda Eugenea Ionescoa pod naslovom Priče 1,2,3,4 (Mala zvona, 2020.) dobila nagradu „Grigor Vitez”za 2020. godinu. Originalnošću i maštovitošću s daškom humora i dosjetke, čistoćom i minimalizmom crteža, diskretno se oslanja na stilove oblikovanja iz godina nastanka ovih Ionescovih ludičkih priča. On je u njih pretočio neke trenutke iz vlastitog života i djetinjstva svoje kćeri.
Ova mlada ilustratorica, dizajnerica i likovna umjetnica dobitnica je i mnogih drugih prestižnih nagrada u zemlji i inozemstvu.

Vendi Vernić rođena je 1991. u Zagrebu. Djeluje kao ilustratorica, dizajnerica i likovna umjetnica. Dobitnica je „IX International Award for Illustration Bologna Children’s Book Fair – Fundación SM“ (Bologna Children’s Book Fair, 2018.) za samoiniciranu seriju ilustracija prema priči Krokodil F. M. Dostojevskog. Nagrađena je na International Festival of Book Illustration MORS u Moskvi 2017. te je dobitnica dvaju priznanja na Notte di Fiaba Illustration Contest (Riva di Garda, Italija). Za vrijeme studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti višestruko je nagrađivana za rad na polju crteža i dizajna, od čega se ističe nagrada na 1st International Biennale of Student Drawing Sofia 2012. Diplomski studij grafike završila je 2015. u klasi prof. Svjetlana Junakovića, diplomiravši s pohvalom Magna cum Laude. Održala je više samostalnih izložbi u Zagrebu, Moskvi, Bologni, Tokiju, i Seoulu, te je sudjelovala na dvadesetak žiriranih grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Profesionalno je surađivala s brojnim kulturnim i obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj, te redovno surađuje s talijanskim izdavačem Marcos y Marcos kao ilustratorica naslovnica knjiga. Dosad je ilustrirala 5 knjiga za djecu i mlade: El abrigo/La nariz (N. V. Gogol), Saposcat libros, Santiago de Chile, 2019.; Sedam mačaka (Daniil Harms), Mala zvona, Zagreb, 2019.; Klara Čudastvara (Ivana Bodrožić), Sandorf, Zagreb, 2019.; Panika u kući pod morem (Željka Horvat-Vukelja), Naklada Ljevak, Zagreb, 2019.; La casa de fieras (Ivana Brlić-Mažuranić), Ediciones SM, Madrid, 2019.” („Mala zvona”)

Pogledajte fotografije s izložbe.