Vesna Šantak: Novi prostor

Izložba 13.03.2020. - 30.04.2020. Knjižnica Sesvete Galerija Oblok
V. Šantak
 
Izložba „Novi prostor“ dio je projekta bilježenja glazbe i zvukova koje sam započela 1995. godine za vrijeme studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bilježenje glazbe i zvukova istražujem kroz grafičke tehnike, crteže, slike i plesni performans, otkrivajući ono što je zajedničko svim umjetnostima: kompozicija, proporcija, ritam i harmonija. Crteži su poput dnevnika bilježenja različitih emocija koje pobuđuju audio senzacije.
Na otvorenju izložbe „bilježim“ zvukove koje čujem oko sebe. Zvukovi stvaraju novo Vrijeme-Prostor kroz koje se krećemo. Audio senzacija se realizira crtežom koji bilježi različite emocije, stanja svijesti i asocijacije, također stvara likovni prostor. Svaki crtež počinje točkom u prostoru koji se linijom ili plohom kreće kroz Prostor i Vrijeme, poput glazbe, tonova ili zvukova koji također stvaraju svoj vlastiti prostor u vremenu trajanja zvuka.
Specifičnost izloženih crteža je bilježenje zvukova s obje ruke istovremeno: desna ruka u crtežu definira oblike, dok kroz lijevu ruku crtež izvire bez „naučene kontrole“, crtež je slobodniji, oslobođen forme i više prati vibracije zvuka. Lijevom se rukom oslobađaju impulsi nesvjesnoga i iracionalnoga, koji su oslobođeni uvjetovanosti naučenoga ili mehaničkoga pokreta. Kroz crtanje lijevom i desnom rukom integriram racionalni dio, svjesni tok misli i emocija s iracionalnim, nesvjesnim dijelom, stapajući ih u cjelinu.
Vesna Šantak, akad. slikarica-grafičarka
 

Vesna Šantak rođena je 1969. godine u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. u klasi profesora Frane Para, na Odsjeku grafike (smjer slikar-grafičar). Od 1995. godine sudjeluje na studijskim putovanjima u okviru „Vrbničke grafičke akademije“, na otoku Krku (VGA). Bavi se slikarstvom, kiparstvom, plesom, eksperimentalnim kazalištem i ilustriranjem. Osim umjetničkim djelovanjem bavi se organiziranjem izložbi, pedagoškim radom i edukacijom. Autorica je i voditeljica kreativnih programa i projekata od 1998. godine.
Od 2000. godine surađuje s centrima i udrugama za kulturu, muzejima, učilištima i HDLU-om. Godine 2010. za vrijeme rezidencijalnog boravka u Cité Internacionale des arts Paris realizirala je autorski projekt „Zvukovi grada“ u koncertnoj dvorani Edmond Michelet (plesni performans). Sudjelovala je i na skupnoj izložbi „The 11 Visions Project“ u Galeriji Art'est u Parizu te ostvarila međunarodnu suradnju s umjetnicima iz Pariza.
Organizatorica je i autorica šest međunarodnih skupnih izložbi i suradnji umjetnika iz Hrvatske i Francuske.
Do sada se predstavila na trideset samostalnih i šezdeset devet skupnih izložaba od 1996. godine u Hrvatskoj i inozemstvu u renomiranim galerijama (Beč, Mainz, Berlin, Pariz, Torino, Izola, Kopar).
Njezine slike i skulpture nalaze se u fundusima galerija i kod ljubitelja umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu (SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, Austrija, Slovenija, BiH, Srbija). Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Udruge Punkt, Académie Moderne (Pariz) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU).
 
KONTAKT
Mobitel: 098 9294751
E-mail: vesna.santak19@gmail.com
Blog: http://artvesnasantak.blogspot.com/

 Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.