Vesna Šmigovec Gregurić: Skrivena priča

Izložba 30.10.2021. - 30.11.2021. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 5. studenog u 19 sati. Galerija Oblok
V. Šmigovec Gregurić
Izložba Vesne Šmigovec Gregurić obuhvaća objekte i skulpture kojima umjetnica priziva sjećanja na trenutke lakoće, spoznaje i ugode. Svim radovima zajednički je osjećaj titranja, vibrantnost, svojevrsno bujanje, kao i prozračnost te suptilni fragmenti rasta koji nastanjuju organske forme i povremeno formiraju strukture nalik ticalima ili pipcima. Umjetnica razigrano i neopterećeno gradi antene podešene za hvatanje vibracija organskog rasta, klijanje još uvijek nepoznatih struktura. Fascinirana je prirodnim fragmentima i formama, zaobljenjima i tajnovitošću života skrivenog unutar oblika. Šmigovec koristi pronađene grane, koru drveta i nepravilnosti u njegovoj strukturi koje aplicira na radove kako bi naglasila odnos s prirodnim i unijela organski impuls u rad. Kolorit se uglavnom sastoji od tirkiznih i plavih nijansi. Oblici su zaobljeni i spiralni, a osim drveta u radovima nalazimo i žice i aluminij različitih debljina koje umjetnica također zakrivljuje, čini ih gotovo organskim, poigrava se svjetlosnim refleksijama koje njihovi odrazi ostavljaju na zidnoj podlozi te, koristeći taj, naizgled hladan materijal, uspostavlja dijalog s drvom. Bilo kao zaobljena forma ili jasno čitljivo motiv (mjesec i zrake), metal se uklapa u kompoziciju začuđujuće harmonično– ne stvara dojam suprotnosti već ravnopravno gradi strukturu i atmosferu djela. Poigravanje temom sjećanja najočitije je u radu u kojem unosi fotografije obitelji koje potom kašira tako da one postaju jedva vidljive. Fotografije su umetnute u oblike nalik listovima pa imamo dojam rasta, prožimanja, nelinearnosti sustava i gomilanja sjećanja koja istovremeno naviru i blijede. Ostali motivi koji izviru iz organskih struktura također obuhvaćaju intimne impresije prirode, poput odraza mjeseca u jezeru i mjesečevih zraka. Iako koristi različite materijale i formate, a radove gradi na razmeđi skulpture i slike, jasno je umjetničko usmjerenje Vesne Šmigovec. Radovima afirmira lakoću, bujanje i organske ritmove, mahom bez težine te nježno i suptilno ukazuje na čisti užitak rasta, organsko titranje koje nalazi kako u prirodi, tako i u obiteljskom životu.
 
Josipa Bubaš
 
Vesna Šmigovec Gregurić rođena je 1975. godine. Diplomirala je Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2000. godine u klasi prof. Šime Vulasa. Održala je deset samostalnih i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a 2003. godine dobila je status samostalnog umjetnika.

Grb grada Zagreba

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.