Victoria Gouzikovski: Souvenirs

Izložba 21.12.2022. - 15.01.2023. Knjižnica Marije Jurić Zagorke
U izlozima knjižnice postavljena je izložba fotografija Victorie Gouzikovski, interdisciplinarne umjetnice iz SAD-a, koja trenutno živi i radi u Norveškoj, a bavi se teorijom i estetikom arhitekture.

Fotografije propituju zagrebačku arhitekturu kroz pojam “suvenira”. Predstavljeni su autoričini osobni proživljaji gradske arhitekture kroz prizmu detalja koji su u interakciji sa samom izložbenom lokacijom i njenim okruženjem. Osim usredotočenosti na arhitekturu, opus pokušava dokučiti smisao suvenira u svim njegovim značenjima. Ne baveći se toliko turističko-komercijalnim aspektima, izložba uranja u urbanističko tkivo grada. U čemu je bit suvenira? Dokumentira li on stvarnost ili je uljepšava? Pobuđuje li znatiželju ili je tek roba za prodaju? Format ovog umjetničkog projekta temelji se na estetskoj analizi lokalnih suvenira (licitarska srca, magnetići, razglednice i druge rukotvorine), uključujući i materijale iz Hrvatskog državnog arhiva, kao i dizajn tradicionalnih knjižničnih kataložnih listića. Izložba također u svakom smislu propituje pojam “ornamenta”.

Izložba je nastala za umjetničinog studijskog boravka u Zagrebu, a fotografski motivi produkt su nadahnuća arhitektonskim vedutama našega grada.