Više od pjesme

Susret 21.09.2023. | četvrtak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00
Što je to, a više je od pjesme? Ljubav i zajedništvo koje pjesme svijetom pronose. Makedonske pjesme poznate su i daleko izvan granica zemlje u kojoj su nastale. Pjevaju se i sviraju i na drugim kontinentima. Osvajaju svojim neobičnim ritmovima te podjednako zanimljivim tekstovima. Neke su pjesme postale himne pojedinih klubova, gradova ili se vežu uz neke poznate ljude. 
Jedinstvenost tih pjesama je, između ostaloga, i u tome što su na poseban način pogodile duh vremena i dušu malog čovjeka pa su postale, kako to Makedonci lijepo kažu, "obnarodene", odnosno prihvaćene su kao narodne.
Profesorica Judita Rey Hudeček publiku će upoznati s njihovim sadržajem, autorima te ispričati niz zanimljivosti, a poznati vokalni sastav Ezerki & 7/8 zapjevat će neke od njih.  
Ezerki & 7/8 (sedum osmini) su etno sastav koji djeluje pod okriljem Hrvatsko-makedonskog društva u Zagrebu. Ezerki & 7/8 djeluje u gotovo nepromijenjenom sastavu punih 28 godina. Neki su od njih rođeni Makedonci, a neke s Makedonijom ne povezuje "ništa više" od prijateljstva i onih malih stvari koje čine život.