Vjesnici proljeća

Izložba 14.03.2024. - 10.04.2024. Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Odjel za odrasle Likovna udruga Angeliko '09
Biserka Konečny, "Proljetni žubor", akril/platno
Autorice, članice Likovne udruge Angelico ’09 odlučile su povodom 15 godina osnivanja predstaviti svoje likovne radove na izložbi pod naslovom „Vjesnici proljeća“ organiziranoj u okviru projekta 65 plus.

O izložbi...
Predstavljaju slike kojima izražavaju ljepotu prirode i svojeg okruženja. To su radovi iz svijeta realnosti u raznim tehnikama i formatima slika koje pokazuju svojstven način slikanja i pronalaženje afiniteta. Devet aktivnih članica izlaže na ovoj izložbi želeći posjetiteljima pokazati svoja nastojanja u traženju ljepote i njenog prenošenja na platno ili papir.

Popis autorica: Marijana Ceranić, Marija Jelača, Biserka Konečny, Višnjica Kruhak Štefić, Neda Penavić, Ljerka Prišćan, Vjera Stančić, Loreta Stipetić, Mirjana Štengl.

O Likovnoj udruzi Angeliko '09...
Udruga je dobila ime po fra Angelicu (1395.-1455.), talijanskom ranorenesansnom slikaru i zaštitniku umjetnika. Pri Centru za kulturu Maksimir polaznici likovne radionice 2009. godine osnovali su udrugu pod stručnim vodstvom slikarice i profesorice likovne kulture Koraljke Kovač. Predanim radom s likovnim amaterima pomogla je da se članovi Udruge razvijaju i stvaraju sve bolja djela. Tijekom godina mijenjale su se likovne voditeljice akademske slikarice Roberta Vilić i Gordana Meštrović, a od 2021. godine Udrugu vodi akademska slikarica Marta Živičnjak. Tijekom godina udrugom je prošlo nekoliko desetaka slikara amatera, koji su organizirali mnoge skupne i samostalne izložbe članova. Organizirano je nekoliko izložbi godišnje u Knjižnicama grada Zagreba, u domovima za starije osobe i kulturnim centrima. Izlagalo se i u inozemstvu, u Šopronu u Mađarskoj te u Beču. Na međunarodne suradnje članovi su posebno ponosni. Vrlo posjećena izložba od stotinu radova postavljena je u prelijepom galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja u Ozlju. Dugi niz godina članovi LUA ’09 sudjeluju na žiriranim izložbama unutar programa stvaralaštva likovnog amaterizma grada Zagreba, a to su „Smotra likovnog stvaralaštva amatera grada Zagreba“, „Na pola godine“ i „Španciramo Zagrebom“ te „Dijaspori s ljubavlju“ koja se postavlja u Galeriji Matice hrvatskih iseljenika.

Na prvi dan proljeća, u četvrtak, 21. ožujka 2024. u 18:00 pozivamo vas na pjesničku večer i otvorenje izložbe u Knjižnici Augusta Cesarca, Šubićeva 40/II. 

Kontakt LUA '09: lua.angelico@gmail.com

Projekt 65 plus sufnanciran je sredstvima Grada Zagreba.