Vladimir Novak: -scape

Izložba 10.12.2019. - 28.12.2019. Čitaonica i Galerija VN Vladimir Novak
U Galeriji VN Novak će se predstaviti novim radom, baziranim na komentiranju prostornih granica, mogućnosti materijala i spoju različitih medija koje približava kako bi razotkrio njihove identitete, proširio njihove dotadašnje okvire.

Umetnuti medij (video, fotografija u skulpturu) izaziva sve odmake koji autoru pomažu uspostaviti što čvršće odnose unutar svojih metoda koje su redovno rušilačke prirode, ali ih on iznova oblikuje gradivnim elementima (oksimoron). Trganje, slamanje, brisanje, lomljenje, pa i lijevanje (posljednje je u Novakovom dosadašnjem radu pojavljivalo u službi dokazivanja "nemogućeg", zakrivljene i teško izvedive forme) podrazumijevaju akciju kao dio jednog drugog, oprečnog zbivanja — zamrznute i objelodanjene procesualnosti iz koje i u kojoj (inscape, outscape) autor crpi silnost svoje privrženosti postupku. Usporeno (obavljeno ubrzano i potom obrađivano usporavanjem), Novak se trudi i tumačiti sebe, ali pritom lišavajući nas imenovanja i dijagnosticiranja. Istodobno, motivirani smo gledati, zauzimati pozicije strpljenja, i razmake, i odmake svojstvene čéki, promatračnici na visini, u ovom slučaju, autorovih očekivanja da objekti kojima barata i nad kojima operira, iznjedre i izbore se za vlastite uvjete postojanja. Posredujući između prepuštanja i sukobljavanja, Novak taktički potiče "događanje" čija se nova vrijednost potom manifestira u situacijskim potkradanjima.
Ana Mušćet


Vladimir Novak diplomirao je kiparstvo 2017. godine na ALU u Zagrebu. Dobitnik je Nagrade GKR u Lokvama na 13. Trijenalu hrvatskog kiparstva, HPB Grand Prix na 34. Salonu mladih 2018. godine, te Rektorove nagrade za samostalni projekt 2015. godine. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi te boravio na rezideciji Cité internationale des arts u Parizu. Tijekom 2018. godine predaje u Školi primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Od 2019. djeluje kao samostalni umjetnik. Živi i radi u Zagrebu.