Vlatka Horvat: Maraton početaka

Performans 10.06.2016. | petak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 14 sati Galerija Prozori Vlatka Horvat
Pozivamo vas da se pridružite realizaciji performansa „Maraton početaka“ umjetnice Vlatke Horvat, u produkciji Galerije Prozori i u suradnji s Kustoskim kolektivom Što , kako I za koga / WHW.

„Maraton početaka“ je osmosatni performans koji se realizira uz sudjelovanje publike. Prethodne verzije su prezentirane u Kunsthalle Osnabrücku u ožujku 2015. godine te u HAU Hebbel am Uffer u Berlinu u listopadu 2015. godine. Treća verzija projekta održat će se u petak 10. lipnja od 14 do 22 sata u Galeriji Prozori, Zapoljska 1, Zagreb. Publika i sudionici mogu doći u bilo koje vrijeme u tom periodu te ostati koliko  žele.
--
Ukratko o projektu
Tijekom osmosatnog trajanja performansa sudionici, koji su ujedno i publika, izmjenjuju se za stolom s mikrofonom i naglas čitaju prvu stranicu knjige koju su donijeli sa sobom, a koja im je iz nekog razloga važna ili draga. Knjige mogu biti na bilo kojem jeziku i bilo kojega žanra: romani, zbirke poezije, tehnički priručnici, teorijski tekstovi, publicistika, bajke, kuharice… 
Osnovna je ideja da kroz kolaborativnu aktivnost nizanja prvih stranica raznih priča i narativa zajedno stvaramo novi tekst – svojevrsni kolaž početaka, ulaza, nedorečenih ideja i prekinutih priča – kolektivno kreiran cut-up metodom. Iako gesta prekida teksta na kraju prve stranice knjige stvara rascjep i dokida kontinuitet, taj prekid istovremeno otvara niz mogućnosti i smjerova u kojima bi se prekinute priče mogle nastaviti. Svaki prekid postaje novi ulaz – pun iznenađenja, alternativnih tokova radnje i ideja, neočekivanih preokreta situacije i konteksta.
--
„Maraton početaka“ zamišljen je kao kolaboracija sudionika iz različitih društvenih sfera i konteksta, koji će performans obogatiti vlastitim čitalačkim afinitetima i interesima. Kao „spori“ osmosatni događaj, ovaj performans pridaje osobitu vrijednost vremenu provedenom s drugim ljudima u zajedničkom prostoru za dijeljenje, slušanje, razmišljanje i imaginaciju.
 

Pozivamo sve zainteresirane da dođu i sudjeluju bilo kao čitatelji, ili kao slušatelji. Dobrodošli su sudionici svih uzrasta i profesija i može se čitati na bilo kojem jeziku.
Ako odlučite sudjelovati u performansu, molimo vas da svoj dolazak potvrdite slanjem e-maila na adresu prozori.galerija@gmail.com ili na broj telefona 01/2318-596 s naznakom u koje biste vrijeme čitali (npr. 14 – 15 sati, 15 – 16 sati itd.). U performansu se, također, može sudjelovati i bez prethodno zakazanog termina – jednostavno dođite u Galeriju Prozori 10. lipnja između 14 i 22 sata s knjigom po izboru – naći će se vremena za sve zainteresirane čitatelje!
Veselimo se suradnji i druženju!
Program Galerije Prozori podržavaju: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH
Program WHW-a podržavaju: Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba,
Ministarstvo kulture RH, Program Evropske Unije Kreativna Evropa, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova