Vrlo mrtva riba

Predstavljanje knjige 06.04.2024. | subota Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 11.00 sati Cvijeta Grijak
O ZBIRCI Vrsna pjesnikinja i majstorica kratke proze Cvijeta Grijak u ovoj zbirci priča „skida“ zbilju i naravi s jedne strane suptilno, kao da ih prenosi na papir ne dodirujući ih pripovjedačkim intervencijama, a s druge strane ta detaljna detekcija nevjerojatna je pripovjedačka moć kojom nam na pladnju donosi atmosferu običaja i tradicije koja probija kroz sve ljudske aktivnosti bez obzira na novotarije koje smo skloni promovirati većma na deklarativnoj razini. Tekstovi nas doslovno uvlače u svijet koji nas okružuje ali koji često površno proživljavamo prelazeći nedovoljno pažljivo preko onih vitalnih životnih sitnica koje čine život. Tu je Cvijeta majstor i zasigurno jedna od snažnijih zrcala široke slavonske duše koja se ogleda u detalju koji izaziva nostalgiju, smijeh ali često i tugu za vremenima kad je vrijednosni sustav funkcionirao a svaki odmak od sustava bivao kažnjen ili nagrađen.
O AUTORICI Cvijeta Grijak, rođena je 1966. godine u Slatini. Piše unazad jedno desetljeće i pol, kratke priče, pjesme i kolumne. Radovi su joj do sada objavljeni u više od dvadeset skupnih zbirki priča i pjesama: Antologija Jutra poezije 2010-2020; CeKaPe, Zagreb; Knjižnica i čitaonica Marija Bistrica, Recital Željka Boc; Zbornik pjesama Vrazova Ljubica; Brod knjižara-brod kulture; Pučko otvoreno učilište Zelina, Kaj v Zelini; www.Booksa.hr; Večernji list, kratka priča subotom; Zbornik Susreta riječi u Bedekovčini; Književni časopis KAJ; Zbornik kratkih priča Gradske knjižnice Samobor, Zbornici kratkih priča, Izdavačka kuća Alma Beograd. Objavila je prvu samostalnu zbirku pjesama naziva “Doba limenog teleta“, 2016. godine, naklada Semafora. Surađivala je u Večernjem listu kao blogerica u internetskom izdanju, Komunalnom vjesniku Grada Zagreba i Slatina.net-u. Nagrađivana je i pohvaljivana za rad.