William Shakespeare: Na Tri kralja ili kako hoćete

Izložba 17.12.2016. - 08.01.2017. Knjižnica Vladimira Nazora
Godinu posvećenu Shakespearu završavamo Shakespearom!

Uz 400 obljetnicu rođenja najvećeg pisca engleskoga govornog područja, a vjerojatno i književnosti zapadnoga kruga, izlažemo kostimografske skice studenata Diplomskog studija kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta za Shakespearova Na tri kralja ili kako hoćete kao i skice mentorice studenata, kostimografkinje Ivane Bakal za Histrionsku predstavu Na Sveta tri krala ili Kak očete (2003.)

Studenti diplomskog studija kostimografije Zavoda za dizajn tekstila i odjeće Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ak. godini 2016./2017. su pod kolegijem Primijenjena kostimografija II i III mentorice Ivane Bakal višestruko obilježili Shakespeareovu godinu: premijerom u KD Lisinski, Mendelssohna/Shakespeareova Sna ljetne noći 26.11.2016. u sklopu međufakultetske suradnje MUZA, ADU i TTF-a, te projektom Shakespeare kroz riječ i glazbu 8.11.2016. na MUZA u sklopu međufakultetske suradnje MUZA, ADU i TTF-a i pod pokroviteljstvom Britanskog veleposlanstva. Docentica Ivana Bakal, na ovoj je izložbi u dvostrukoj ulozi mentorice studenata i kostimografkinje predstave Na Sveta tri krala…, na kajkavski prevedenog Na Tri kralja W. Shakespeara i u režiji doajena hrvatskog glumišta Vladimira Gerića i produkciji Histriona u Zagrebu 2003.

Izlažu studenti:
Mia Armanda, Manuela Brcko , Ivan Herga, Monika Jugović, Eva Karakaš, Mirjam Krajina, Diana Mihalić, Lucija Smolčec, Antonija Višak

Ivana Bakal kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine. Nakon Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn (ŠPUD) u Zagrebu, studirala je na Tekstilno- tehnološkom fakultetu, Zavoda za dizajn tekstila i odjeće u Zagrebu - 1987. diplomirala je na Višoj školi dizajn odjeće, a 2010. magistrala na diplomskom studiju kostimografije. Doktorirala je 2015. na Akademiji likovnih umjetnosti, slikarstvo, kod mentora red. prof. Z. Kauzlarića Atača, i dr.sc. M. Petranović, znanstvene suradnice HAZU, s doktorskim radom naslova: Kazališni kostim između erformansa, instalacije i objekta ‒ vizualno kazalište. Autorica je brojnih kostimografija, nekoliko scenografija, autorica je velikih strukovnih projekata, izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Autorica i urednica monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Vanjski je suradnik - docent na Diplomskom studiju kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Predsjednica je ULUPUH-a i Sekcije za kazalište i film. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1990. Dobitnica je više nagrada.

Izložbe: 
100 godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. - 2009.
Ivana Bakal: Kostimi 
Ivana Bakal i Katarina Radošević Galić: Iskosa krojeno

Monografije:
100 godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. - 2009. (suautorica i urednica)
Drago Turina - scenograf (urednica)
Prepoznatljivo svoja- kostimografkinja Ika Škomrlj (urednica)
Od kostima do kostimografije (urednica)

Izlažemo i kazališne plakate Hrvatskog narodnog kazališta, Teatra Exit, Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, Kazališta Virovitica i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci za ovu, najizvođeniju Shakespeareovu komediju.

Plod zrelog Shakespeareovog stvaralaštva, komedija Na Tri kralja ili kako hoćete u središtu zapleta ima zamjenu identiteta i ljubavne nesporazume. Djevojka prerušena u mladića zavodi ženu u ime muškarca kojega voli, ta se žena pak zaljubljuje se u djevojku misleći da je mladić…Propituje se sama bit privlačnosti, instinkta i ljubavi. Preodijevanje ovdje istodobno i skriva i otkriva, sve uz britke šale. Ta je komedija nama osobito zanimljiva jer je radnjom smještena u mističnu zemlju Iliriju...