World Press Freedom Day: Women in Journalism

Tribina 03.05.2021. | ponedjeljak American Corner Zagreb Početak događanja: 12 sati Zoom

U povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja, održat će se online tribina “Women in Journalism'' na kojoj će se govoritii o položaju novinarki u hrvatskim medijima, u posljednje vrijeme vrlo spominjanoj temi. Na tribini sudjeluju: Viktorija Car, izvanredna profesorica na Odsjeku za medije i komunikaciju Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Stela Lechpammer, asistentica na Odsjeku za novinarstvo i medijsku produkciju Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te novinarka i urednica Večernjeg lista,  Ljubica Letinić, radijska novinarka i urednica te suosnivačica projekta virtualne knjižare za zvučne knjige book&zvook,  i Maja Sever, novinarka i urednica na HRT-u, te predsjednica Sindikata novinara Hrvatske
Sudionice tribine će svaka iz svojeg kuta predstaviti svoje djelovanje i svoje iskustvo, od znanstvenog i istraživačkog rada, rada sa studentima, televizijskog i  radijskog novinarstva, aktivizma i djelovanja u zajednici te načine rješavanja problema s kojima se susreću u svojem radu. Tribina će se održati na engleskom jeziku. Moderatorica tribine: Marina Lončar, voditeljica Američkog kutka Zagreb.

Prijaviti se možete na amcornerzg@gmail.com kako biste dobili pristupne podatke za Zoom u virtualnoj sobi Američkog kutka Zagreb, a bit će osiguran i prijenos na Facebook stranici American Corner Zagreb. Tijekom online tribine možete se uključiti svojim pitanjima u komentarima objave ili izravnim sudjelovanjem uživo putem videokonferencijske platforme Zoom, nakon prijave sudjelovanja.

Program nastavlja tematsku orijentaciju Američkog kutka Zagreb  na područje medijske  pismenosti te kao uvod u novi ciklus  pod nazivom English Media Club.

Program se provodi u suradnji s U.S. Embassy Zagreb, Croatia, American Corner Osijek, American Corner Rijeka, American Corner Vukovar, American Corner Zadar. 



Predstavljamo sudionice tribine:


Viktorija Car je izvanredna profesorica na Fakultetu političkih znanosti. Odsjek za medije i komunikaciju, Sveučilište u Zagrebu,  Bila je koordinatorica CARDS projekta Radio-television Student ostvarenog na FPZ-u. Objavila je tridesetak znanstvenih i stručnih radova na hrvatskom, engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku, a rezultate svojih istraživanja predstavila je na međunarodnim i domaćim znanstvenim konferencijama. U središtu njezinog interesa su javni mediji, vizualna kultura i mediji, digitalni aktivizam, mediji i rodni studiji, mediji i ljudska prava, mediji i manjine.  Boravila je u SAD-u na istraživačkim projektima na  državnom sveučilištu Mississippi State University.
Bila je glavna urednica znanstvenog časopisa Medijske studije od pokretanja do 2017. godine (www.mediastudies.fpzg.hr). Članica je više udruženja: Hrvatskog komunikacijskog društva, u osnivačkom je timu grupe SOM (Slobodni i odgovorni mediji) unutar Kuće ljudskih prava Zagreb, bila je članica Programskog vijeća HRT-a (2011-2012) i Vijeća GONG-a (2011). Kao novinarka i scenaristica radila je u Obrazovnom programu Hrvatske televizije (1998-2002), radila je u odnosima s javnošću izdavačke kuće Školska knjiga (2000-2001), bila je ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (2003-2004).
 
Bibliografija radova dostupna je na sljedećom poveznicama: https://unizg.academia.edu/ViktorijaCar  i http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=277195.


Stela Lechpammer novinarka je i urednica u Večernjem listu te asistentica na Odsjeku za novinarstvo i medijsku produkciju Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te tako svakodnevno spaja novinarsku praksu i teoriju.
Tiskanim novinarstvom bavi se od 2014. godine, prvo kao novinarka u gradskoj rubrici Večernjeg lista, a potom piše i za rubrike unutarnja te vanjska politika, Panorama, kao i za politički magazin Obzor. Objavila je više od 2000 članaka, kao urednica sudjeluje i u objavljivanju specijaliziranih magazina i knjiga u izdanju Večernjeg lista, a tri godine zaredom nalazila se na listi najcitiranijih novinara u Hrvatskoj.
Od 2019. godine na Fakultetu političkih znanosti predaje na kolegijima Osnovne tiskanih medija, Novinska redakcija, Novinarski istraživački laboratorij i Akademsko pisanje, a kao mentorica-urednica uključena je i u rad studentskih novina Global. Također, tehnička je urednica interdisciplinarnog znanstvenog časopisa “Medijske studije” Fakulteta političkih znanosti.
Na zagrebačkom filozofskom fakultetu pohađa pak poslijediplomski doktorski studij Informacijske i komunikacijske znanosti te piše doktorsku disertaciju na temu vjerodostojnosti tiskanih i online medija. Od 2020. godine suradnica je na projektu Hrvatske zaklade za znanost “Istraživački novinarski laboratorij: Vjerodostojnost medija kroz kulturu eksperimenta i inovacije u redakcijama”. Kao mlada znanstvenica sudjeluje u doktorskim školama te na međunarodnim znanstvenim konferencijama diljem svijeta.


Ljubica Letinić diplomirala ja na Fakultetu političkih znanosti. Djeluje kao novinarka i urednica na HRT-u od 1993. Kao autorica i urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija  (2006.-2018.) potpisala je brojne radijske dokumentarce koji su se isticali inovativnim formatima.  U suradnji s Lanom Deban pokrenula je 2019. godine prvu mobilnu aplikaciju za hrvatske zvučne knjige book&zvook.
Njezina dokumentarna i radijska ostvarenja emitirana su također u inozemnim medijskim kućama Deutschlandfunk, Deutsche Welle, RBB / WDR i ORF. Sudjeluje u obrazovnim projektima, objavljuje autorske i prevedene tekstove na temu radijskog novinarstva te izlaže zvučne instalacije i predstavlja eksperimentalna radijska ostvarenja.
Dobitnica je sljedećih nagrada:
2004. Åke Blomström Memorial Prize
2016. Marija Jurić Zagorka
2017. Migration Media Award
2017 Taktons – prva nagrada

Maja Sever je  diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Kao studentica počela je surađivati u Dječjem programu HTV3, u rujnu 1991. počinje izvještavati o Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Kao ratna reporterka izvještavala s gotovo svih ratišta u Hrvatskoj i BiH. Poslije nastavlja raditi u Informativnom programu kao reporterka, urednica, voditeljica. Uređivala je središnji Dnevnik, uređivala i vodila Vijesti, Hrvatsku uživo i druge emisije. Od 2013. do 2016. vodila redakciju Hrvatske uživo. Kao politička reporterka izvještava uživo s najvažnijih političkih događanja. Sudjelovala u velikim projektima HTV-a, kao što su praćenje parlamentarnih i predsjedničkih izbora. Dobitnica HND-ove nagrade Novinar godine 2017. Članica Programskoga vijeća HRT-a od 2015-19. (https://obljetnica.hrt.hr/leksikon/s/sever-maja/)

Predsjednica je Sindikata novinara Hrvatske i potpredsjednica je  Stručne skupine za radna prava Europske federacije novinara (Labour Rights Expert Group) od 2019. godine.