Za svijet bez zidova

Tribina 25.02.2019. | ponedjeljak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19:00
U organizaciji World Poetry Movementa i Hrvatskog i Slovenskog PEN-a, a u suradnji s Knjižnicom Marije Jurić Zagorke, održat će se svjetsko čitanje poezije Za svijet bez zidova. Čitaju: Tomica Bajsić, Ivan Herceg, Dorta Jagić, te Stanka Hrastelj i Barbara Pogačnik iz Slovenije i Zviad Ratiani iz Gruzije.  

Na različitim mjestima u svijetu danas (Americi, Europi, Bliskom Istoku, Indiji) svjedočimo podizanju novih zidova koji dijele ljude. Betonski zidovi, zidovi od bodljikave žice, ili oni koji su nevidljivi ali vrlo visoki, zidovi izgrađeni od novca i nejednakosti.

Pjesnici, sudjelujući u Svjetskom pjesničkom pokretu, zauzimaju se za svijet oslobođen svake diskriminacije među ljudima, diskriminacije prema boji kože, nacionalnom identitetu, društvenom statusu, spolu ili uvjerenjima. Poezija je način rušenja zidova, zidova između nas i zidova u nama samima. Svi pjesnici svijeta pozvani su da sudjeluju u međunarodnoj kampanji za svijet bez zidova i da tijekom veljače 2019. godine organiziraju događanja u svojim zemljama koja će biti posvećena ovim pitanjima i problemima.

World Poetry Movement je nevladina, neprofitna organizacija sa sjedištem u Medellinu, Kolumbija, koju sačinjavaju organizacije i pojedinci. Do sad je u pokret uključeno 114 pjesničkih festivala širom svijeta, 96 projekata poezije i 1.178 pjesnika iz 131 zemlje na svim kontinentima.


GRANICA

Usnio sam san o granici koju je teško prijeći,
a prekoračio sam ih mnogo, unatoč stražarima
država i imperija.

Taj san nije imao smisla, jer je zapravo bio o tome
kako je sve dobro dok na prelaženje granice
nismo primorani.

Na ovoj strani zeleni, mekani sag,
a to su vrhovi drveća tropske šume,
letimo iznad njih mi, ptice.

Na onoj strani ni jedne stvari, koju bismo mogli
vidjeti, dotaknuti, čuti, kušati.

Spremamo se tamo, vukući se, kao emigranti
koji ne očekuju sreću u dalekim predjelima izgnanstva.

Czeslaw Milosz (1911.-2004.)

preuzeto iz: Urezi : izbor iz svjetske poezije o ratu, represiji, ropstvu --- / [izabrao i pripremio Tomica Bajsić ; prevoditelji Ivan Babić ... et al.]. Zagreb : Druga priča, [2009?].