Zagrebački foto(p)lov

Izložba 07.06.2023. - 07.07.2023. Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 18:30
U suradnji s XVIII. gimnazijom iz Zagreba, održat će se izložba učeničkih fotografija nastalih tijekom projekta Zagrebački foto(p)lov. Na otvorenju izložbe, uz učenike - autore fotografija, sudjelovat će nositelj projekta, školski knjižničar Vedran Peruničić, voditeljica knjižnice M. J. Zagorke Maja Pranić, ravnatelj XVIII. gimnazije Hermenegildo Gall i fotografkinja Slavka Pavić.

ZAGREBAČKI FOTO(P)LOV je izvannastavna aktivnost XVIII. jezične gimnazije u kojoj skupina zainteresiranih učenika ima priliku proći osnove fotografiranja te se praktično upoznati sa žanrom dokumentarne i ulične fotografije. Kruna projekta ova je izložba učeničkih radova u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, kao partneru projekta. Voditelj projekta je stručni suradnik knjižničar s iskustvom u raznim žanrovima fotografije te umjetničkim izložbama i projektima.

U sklopu teorijskog dijela projekta učenici su se u Knjižnici susreli s fotografkinjom Slavkom Pavić te saznali o imenima i radu naših najpoznatijih uličnih i dokumentarnih fotografa. Također, učenici su se upoznali s knjižnom građom s područja fotografije, te prošli stručnu edukaciju korištenja kataloga i pretraživanja informacija o fotografiji. 

Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio, gdje su kroz više izleta u grad primijenili naučeno. Svaki je učenik dobio priliku fotografirati profesionalnim fotoaparatom. Teme fotografije zanimljivosti su i običaji našeg vremena na gradskim ulicama, trgovima i tržnicama koje su dokumentirali. Projekt će biti zaokružen izložbom zajednički odabranih fotografija svakog od sudionika.