Žarko Srzić: Reading Tracker

Ostalo 06.02.2023. | ponedjeljak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 13:00 Žarko Srzić
Reading Tracker app je beta verzija aplikacije za poticanje čitanja knjiga. Izrađena je na platformi Glide koja služi za izradu aplikacija bez programiranja. Aplikacija omogućuje mjerenje progresa i dosljednosti. Osim toga, ona na temelju određenih parametara određuje kad će čitatelj pročitati određeni naslov. Ima ugrađen element nagrade. Naime, ako više puta zaredom ostvarite svoj plan, dobit ćete pehar. Cilj je što duže zadržati pehar. On se gubi ukoliko niste ostvarili svoj plan da čitate taj dan. Potom ga svojom dosljednošću ponovno možete zaraditi.

Aplikacija ima i edukativan karakter. Uči korisnika osnovnim pojmovima produktivnosti. Uči ga kako postavljati konkretne ciljeve, organizirati vrijeme, napraviti vremensku projekciju svog cilja i pratiti svoj progres. Iz parametara korisnik može razumjeti da je za postizanje nekog cilja potrebna dosljednost u određenom vremenskom periodu. Ako se pritom dosljednost mjeri, osoba može izvršiti određene korekcije u svojim navikama i stavovima. Korisnik shvaća da mali koraci, koji se dosljedno poduzimaju, mogu dovesti do velikih promjena (compound effect, moć malih koraka).

Aplikacija se može pretvoriti i u određenu vrstu društvene mreže na kojoj će se objavljivati recenzije i preporuke stručnjaka i čitatelja. Ciljna skupina su svi pojedinci koji smatraju da nemaju vremena za čitanje knjiga. Aplikacija bi im trebala pomoći da uvide kako dosljednih 3-4 sata čitanja tjedno rezultira s pročitanih 10 knjiga godišnje. Ova aplikacija je naš doprinos nacionalnoj strategiji poticanja čitanja knjiga u ovo vrijeme hiperdigitalizacije društva. Koristimo tehnologiju u službi čovjeka smatrajući da je čitanje knjiga osnova osobnog napretka.
Žarko Srzić, autor aplikacije
 
 
Žarko Srzić je instruktor digitalnih tehnologija koji nastoji pomoći ljudima da koriste digitalne tehnologije za rješavanje svojih problema. Smatra da su danas digitalni alati brojni, vrlo napredni i dostupni gotovo svima. Međutim, to ne znači automatski da nam oni koriste u punoj mjeri. Prvi izazov je odabrati dobre digitalne alate i naučiti se njima koristiti. A drugi je da nam upravo digitalni alati remete fokusiran rad koji je nužan za osobni napredak. U ovoj prezentaciji biti će objašnjeno kako možemo implementirati koncepte produktivnosti u digitalne alate kako bismo postigli vrijedne ciljeve, primjerice, stekli naviku da pročitamo barem 10 knjiga godišnje i nakon perioda školovanja.