Zeleni kvart - likovna izložba DV Utrina

Izložba 15.05.2024. - 15.06.2024. Knjižnica Novi Zagreb Izlozi dječjeg odjela
ZELENI KVART - likovna izložba DV Utirna
 
Likovno izražavanje djeteta u vrtiću ima izuzetno važnu ulogu u njegovom razvoju. Kroz likovne aktivnosti, djeca imaju priliku izraziti svoje osjećaje, ideje i maštu na kreativan način. Likovno izražavanje u vrtiću omogućuje djeci da se izraze na način koji je blizak njihovom emocionalnom i kognitivnom razvoju. Dijete kroz likovnost prikazuje svoje osjećaje i kako ono doživljava svijet oko sebe. Likovni izričaj postaje sredstvo komunikacije za dijete.
U vrtiću se djeca susreću s različitim likovnim tehnikama te im se pruža mogućnost da istraže različite materijale. Od crtanja običnom olovkom i slikanja do modeliranja glinom, djeca se susreću s različitim načinima izražavanja. Kroz likovne aktivnosti djeca razvijaju motoričke i kognitivne vještine te koordinaciju i percepciju. Istraživanjem različitih tekstura, boja i oblika potičemo djetetovu kreativnost i maštu. Djeca imaju slobodu eksperimentirati, stvarati i istraživati, što doprinosi njihovoj samostalnosti i samopouzdanju. Kroz likovnost, djeca uče da je svaki njihov rad jedinstven i vrijedan. Potičući njihovu kreativnost, potičemo dječju radost i ljubav prema likovnom izražavanju.
Vodeći se ovim mislima u svakodnevnom radu potičemo likovne aktivnosti kod djece jer pridonose cjelokupnom razvoju djeteta. Likovne radove djece često šaljemo na likovne natječaje, a možemo se i pohvaliti sudjelovanjem na Međunarodnoj izložbi Pisanica 2023. i 2024. godine, na Međunarodnoj izložbi Maski 2023. i 2024. godine te osvojenom nagradom na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka PiF 2023. godine. 
 
Odgojiteljice odgojne skupine „Slonići“ iz Dječjeg vrtića Utrina: 
Katica Podlesek, odgojitelj savjetnik i 
Ana Hrečuk, mag. praesc. educ.